reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zaměstnanec Yahoo! hackoval účty, hledal tam lechtivé obrázky

2.10.2019, Milan Šurkala, aktualita
Zaměstnanec Yahoo! hackoval účty, hledal tam lechtivé obrázky
Bývalý zaměstnanec společnost Yahoo! byl vyhozen po 10 letech práce. Hackoval totiž účty uživatelů, aby na jejich e-mailu a jiných službách hledal lechtivé obrázky. Pochopitelně mu nyní hrozí vězení.
Reyes Daniel Ruiz pracoval přes 10 let pro společnost Yahoo!, ze které byl v červenci 2018 vyhozen. Zjistilo se totiž, že zneužíval své pozice softwarového inženýra ve společnosti a interní sítě k prolamování hesel uživatelů do jejich e-mailů. Celkově měl napadnout 6000 účtů, přičemž pak uživatelům prohledával e-maily a přílohy, zda se tu nevyskytují snímky s lechtivou tématikou. Ty si pak ukládal na svůj počítač, jehož pevný disk pak zničil, když společnost Yahoo! dostala podezření, že se něco takového děje.
 
Yahoo
 
Ruiz zneužíval i faktu, že spousta lidí používá všude stejná hesla, takže mnohým uživatelům se byl schopen nabourat i do účtů Apple iCloud, Facebook, Gmail, DropBox a dalších. I tam ho zajímala erotika v nejrůznějších podobách. Pokud toto nefungovalo, jednoduše zažádal o reset hesla, které přišlo na e-mail, ke kterému už měl přístup, takže i v takovém případě se dostal do systémů třetích stran. Cílil především na mladé ženy včetně svých kamarádek a kolegyň.
 
K obvinění došlo v dubnu letošního roku a soud je naplánován na 3. února 2020. 34letému Ruizovi nyní hrozí vězení v délce 5 let a pokuta až 250 tisíc dolarů. Prozatím pracuje v Silicon Vallye ve společnosti věnující se SSO (Single Sign-On) řešením.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama