reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zatmění Slunce a letící ISS v úžasné kompozici

22.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Zatmění Slunce a letící ISS v úžasné kompozici
Včera se Američané mohli podívat na úplné zatmění Slunce, což jsou staré zprávy. My se ale podíváme na to, jak vypadá přelet Mezinárodní vesmírné stanice přes tvář částečně zatmněného Slunce. 
Sdělovací prostředky byly už měsíce před letošním celkovým zatměním Slunce plné rad, jak tento úkaz sledovat bez zdravotních rizik, což zahrnuje ty správné pomůcky, mezi něž rozhodně nepatří prostý dalekohled. Někoho pak napadlo se podívat na to, jak na vyhledávači Google narůstaly dotazy ohledně bolavých očí, které svědčí o tom, kolik lidí daná doporučení nerespektovalo. Výsledek je velice průkazný. 
 
 
My se ale chceme věnovat ne rizikovým faktorům při sledování této události, ale tomu, jak vypadá přechod Mezinárodní vesmírné stanice přes tvář částečně zatměného Slunce: 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Fotografie byla vytvořena sloučením celkem sedmi snímků, takže můžeme vidět ISS celkem sedmkrát, i když jednou je až na samotném okraji Slunce. Snímky ve Wyomingu pořídil kameraman Joel Kowsky z americké NASA, který použil vysokorychlostní kameru schopnou zaznamenat až 1500 snímků za sekundu a zachytil stanici přecházející přes tvář Slunce rychlostí kolem 8 km/s. 
 
Na samotné ISS je aktuálně v rámci Expedice 52 šestice astronautů, a to Peggy Whitson, Jack Fischer a Randy Bresnik z NASA, dále nedávno zmínění Rusové Fjodor Jurčichin a Sergej Rjazanskij a nakonec Paolo Nespoli z ESA. 
 
Vedle tohoto snímku si můžete prohlédnout také ISS přecházející přes Měsíc z ledna roku 2012. 
 
Zdroj: Space.com 
reklama