reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ruští kosmonauti ručně vypustili nanosatelity k uctění Sputniku

18.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Ruští kosmonauti ručně vypustili nanosatelity k uctění Sputniku
Ruští kosmonauti vystoupili z Mezinárodní vesmírné stanice do volného prostoru, aby vypustili trojici nanosatelitů k uctění Sputniku, prvního satelitu, který už brzy bude mít šedesátileté výročí. 
Do vesmírného prostoru vystoupil jednak kosmonaut Sergej Rjazanskij, jehož ruce jsou zachyceny na první fotografii, kde se připravuje k vypuštění jednoho ze tří nanosatelitů. Na něm můžete částečně vidět logo, které bylo připraveno právě k příležitosti 60letého výročí satelitu Sputnik, který startoval 4. října 1957. 
 
 
Vedle Rjazanského vystoupil do volného prostoru skrz přetlakovou komoru modulu Pirs také Fjodor Jurčichin, velitel Expedice 52, a tato dvojice venku strávila celých sedm hodin v rámci EVA (Extravehicular Activity), i když Rusové tomu pochopitelně budou říkat jinak. 
 
 
Nanosatelity byly vytvořeny ruskými vysokoškoláky a mezi ně patří také Tomsk-TPU 120, který bude dle plánu pracovat asi rok a půl. V průběhu této doby budou na radioamatérských kmitočtech vysílat audio a hodnoty telemetrie. Tomsk-TPU 120 je také vůbec první cubesat, jehož celé tělo bylo vytvořeno 3D tiskem. 
 
Pak tu je další satelit, a to dvojitý Tanyusha-YuZGU 1 a 2, jehož moduly budou spolu komunikovat, měřit okolní vakuum a vysílat pozdravy v ruštině, angličtině, španělštině a čínštině. Tento satelit má také uctit památku Konstantina Eduardoviče Ciolkovskijého, který je považován za otce ruské kosmonautiky. Satelity Tomsk a Tanyusha budou vysílat na frekvencích 437,025 MHz a 437,05 MHz.
 
Nakonec tu máme kulatý TS530-Zerkalo, který je vidět na druhém obrázku, jak míří pryč od ISS a právě ten má nejvíce připomínat původní Sputnik, který měl také kulaté tělo. Ten bude mít také svůj úkol, a sice zjišťovat, jaký vliv mají zbytky zemské atmosféry ve velkých výškách na obíhající tělesa. 
 
 
Na poslední fotografii je zachycen Jurčichin v jednom z nových ruských obleků Orlan MKS, pro něž to byl první dlouhodobý test. Tento oblek má zabudován vylepšený systém ovládání teploty pak také řídicí počítač a je celkově fyzicky odolnější než starší obleky. 
 
Sedm hodin by na takový úkol bylo pochopitelně příliš, a tak není překvapivé, že kosmonauti také kontrolovali stav ruské části stanice, sbírali vzorky a rovněž instalovali madla, aby se mohli při příštích výletech do volného prostoru snadněji pohybovat. Pro Jurčichina to také představovalo už deváté EVA s celkovým časem 59 hodin a 28 minut ve volném prostoru, což jej řadí na čtvrté místo v historii. 
 
Zdroj: Space.com
reklama