Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ze Shadow of War mizí mikrotransakce

4.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Ze Shadow of War mizí mikrotransakce
Titul Middle-earth: Shadow of War od Monolith už se dostal do hledáčku odpůrců mikrotransakcí, ale byl zastíněn hnutím proti Battlefront 2. Nyní mikrotransakce ze Shadow of War mizí, a objevuje se tak otázka, jestli se už neobrací jejich příliv.
Co se týče mikrotransakcí a loot boxů, řešili jsme především titul Star Wars Battlefront 2, z nějž loot boxy zmizely ještě před vypuštěním na trh, ovšem tvůrci slíbili, že se vrátí. To se skutečně nedávno vrátily, ale ve značně okleštěné podobě, kdy už si nikdo pomocí nich nemůže zařídit jakoukoliv výhodu ve hře, takže pay to win se nekoná. 
 
 
Middle-Earth: Shadow of War na rozdíl od prvního dílu série přinesl mikrotransakce a loot boxy. Neschoval se s nimi ale do stínu války, ale právě do stínu Battlefront 2 a hněv hráčů se mu téměř vyhnul. Nicméně hráči už proti platebnímu systému v Battlefront 2 nemohou říci v podstatě nic, pokud jim tedy rovnou nevadí i platby za kosmetické doplňky, a tak vyvstala otázka, co s dalšími hrami, které podklouzly pod radarem a nadále nabízí mechaniky pay to win. 
 
V případě Shadow of War jde právě o loot boxy (zde nazvané war chests), v nichž jsme mohli nacházet různé orčí bojovníky pro doplnění své armády. Právě tyto loot boxy, které podkopávaly celý herní systém zvaný Nemesis, ze hry mizí a Warner Bros Games tím v podstatě přiznávají, že udělali chybu. 
 
Je zajímavé, že Warner Bros Games o možnosti kupování náhodných orků v rámci loot boxů takto mluví až nyní a že si už dříve neuvědomili, že taková možnost bude herní systém ničit. Je to ale pouze jejich oficiální vysvětlení, které může mít k reálným pohnutkám daleko. Píší dokonce i o tom, že pouhé vědomí o možnosti kupování orků pracuje proti tomu, aby se hráč do světa hry řádně ponořil. 
 
V další verzi hry Shadow of War tak už nebude existovat měna Gold, a v závislosti na tom tedy zmizí i War Chests. Pokud někomu na účtě nějaké "zlato" zbyde, pak to bude po nástupu nové verze hry automaticky vyměněno za herní předměty. Zpráva už neříká, zda to budou náhodné předměty, nebo si budeme moci vybrat.
 
Na útratu zbylého zlata ale bude dost času. Od 8. května už nebude možné kupovat si herní zlato za reálné peníze a od 17. července bude znemožněno kupovat War Chests. Tento systém tak dle tvůrců sice podkopává herní systém, ale ještě více než měsíc se i tak nechá netknutý. Však jak obtížné může být odstranění možnosti koupě herní měny? Tvůrci alespoň slíbili, že sekce herní kampaně Shadow Wars bude obohacena o nové "příběhové prvky", ale k tomu se zatím nedozvíme vůbec nic bližšího. 
 
Vypadá to, že loot boxy obsahující důležité herní předměty/postavy/dovednosti možná dosáhly svého neslavného vrcholu a jejich vlna opadává. Ani na sekundu si ale nemůžeme myslet, že by to mohl být konec snah herních firem dostat se hlouběji do našich peněženek. 
 
Zdroj: KitGuru