reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zkombinujeme Raspberry Pi a pletací stroj z osmdesátek a máme obrovskou mapu hvězd

5.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Zkombinujeme Raspberry Pi a pletací stroj z osmdesátek a máme obrovskou mapu hvězd
Když se zkombinuje technická zdatnost a záliba v pletení, může z toho vzniknout zajímavý výsledek, jako je třeba obrovská mapa hvězdné oblohy. Ta byla vytvořena zkombinováním pletacího stroje z 80. let a Raspberry Pi. 
Jde o výsledek Sarah Spencer, softwarové inženýrky z Melbourne, která našla zálibu v Knitting Network Printer, jak svým zařízením říká. Jde o staré pletací stroje doplněné o moderní počítače, a to vše provázané webovým rozhraním a jazykem Python. Výsledek může být i takový: 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Sarah Spencer v roce 2012 narazila v obchodě na pletací stroj Empisal ze 70. let a neodolala i proto, že se jej obchodník chtěl sám zbavit a udělal jí cenu pouhých 10 dolarů. V posledních letech s tímto strojem experimentovala, ale ústřední roli v našem článku hraje další pletací stroj, a sice Brother KM950i z 80. let, který si Sarah také pořídila. S využitím moderního hardwaru a programovacího jazyku vytvořila, jak sama říká, "pletací síťovou tiskárnu"
 
Po létech pokusů vytvořila pro Electromagnetic Field (EMF) Camp v Eastnoru (Velká Británie) své dosud nejzajímavější dílo, a sice “Stargazing: A knitted tapestry.” To je asi 2,7 metrů vysoké a 4,6 metrů široké a obsahuje zvýrazněnou mléčnou dráhu stejně jako 88 souhvězdí, planety Sluneční soustavy a také jednotlivé hvězdy s velikostí odpovídající jejich magnitudě. 
 
Nástěnná mapa byla vytvořena z 15 kilogramů vlny a stroj ji tvořil dohromady sto hodin. Zkombinoval přitom tři barvy, a to modrou, bílou a šedou.
 
 
Zdroj: Sarah Spencer (via Twitter)


reklama