reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZOTAC a nejmenší GTX 1080 Ti na světě, a co výkon GTX 1070 Ti?

19.10.2017, Jan Vítek, aktualita
ZOTAC a nejmenší GTX 1080 Ti na světě, a co výkon GTX 1070 Ti?
Máme tu dvě témata pro jednu aktualitu, a sice jednak zajímavou grafickou kartu firmy ZOTAC, která nabídne ve velice malé podobě vysoký výkon GPU GeForce GTX 1080 Ti. Vedle toho se také můžeme podívat na výkon chystané GTX 1070 Ti. 
V případě velikosti moderních výkonných grafických karet je limitující faktor především chlazení. Pokud tak chceme takové karty zmenšovat, vzduchové chlazení se stává nevhodným řešením i z hlediska hlučnosti, a tak není divu, že ZOTAC si pro svou GeForce GTX 1080 Ti ArcticStorm Mini vybral vodní chlazení. Respektive jde pouze o vodní blok, který pokrývá všechny výkonné součástky karty, čili vedle GPU také paměti a napájecí obvody. 
 
 
Karta je tak opravdu malinká a kdyby nemusela vyvést svůj port DVI nad ostatní porty, mohla by zabírat jen jeden slot. Nedá se ale také říci, že by to byla karta čistě pro Mini-ITX sestavy, neboť takové karty obvykle nemají překročit délku 170 mm, aby nevyčnívaly mimo oblast základní desky. Tato karta má délku 212 mm, což ale také není mnoho. 
 
 
Na druhou stranu je GeForce GTX 1080 Ti ArcticStorm Mini vysoká a určitě vyšší než většina či snad všechny vzduchem chlazené verze GTX 1080 Ti. To by mohlo zamezit její instalaci do řady skříní, za což mohou připravené fitinky (G1/4). Vypadá to ale, že ty budeme moci přesunout také do jiné pozice, jak ukazují dva "špunty" na přední části vodního bloku. A že jde o kartu s přízviskem ArcticStorm, nesmí chybět i LED podsvícení bílé barvy. 
 
GPU GTX 1080 Ti s jeho 3584 CUDA jádry je z továrny jen velice mírně přetaktováno na 1506 MHz až 1620 MHz (výchozí 1480 až 1582 MHz), takže uživatel sám si bude moci kartu dál ladit, což bude záviset i na chladicím výkonu jeho vodníku. Zapotřebí bude také výkonná vodní pumpa, neboť ta musí být schopna efektivně protlačit chladicí médium skrz pouze 0,3 mm široké kanálky ve vodním bloku nad GPU. 
 
Co se týče chystané GeForce GTX 1070 Ti, o níž se toho napovídalo už mnoho, a to naposledy o jejích údajně uzamčených taktech. To ale může mít původ někde jinde, neboť se proslýchá, že nejde o GPU, které by se dobře taktovalo nad rámec výchozího nastavení a zbytek mohl zařídit informační šum.
 
Tato karta už byla otestována mimo jiné v testech Fire Strike Extreme a Time Spy. V prvním testu měla karta získat cca 9500 bodů, což je přesně mezi výsledky Radeonu RX Vega 56 na nastavení balanced a turbo. Ovšem v Time Spy měla karta získat cca 6800 bodů, a to už je nad síly Vegy 56 a na půli cesty ke GPU Vega 64. To by tak odpovídalo i dosud udávané ceně 429 USD za GTX 1070 Ti, neboť Vega 56 má doporučenou cenu 399 USD. 
 
O tomto srovnání už můžeme s klidem mluvit, neboť už i Vegu 56 u nás běžně seženeme, a tak se i přihodilo, že její cena začala na trhu klesat, což platí i pro Vegu 64. 
 


reklama