Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zuckerbergova AI: digitální kopie a simulace lidského těla i všech jeho buněk

21.9.2023, Milan Šurkala, aktualita
Zuckerbergova AI: digitální kopie a simulace lidského těla i všech jeho buněk
Chan Zuckerberg Initiative (CZI) vytváří nový superpočítač s grafickými kartami Nvidia pro výzkum nemocí a léků na ně. Systém má s pomocí umělé inteligence simulovat lidské tělo a všechny jeho buňky.
Mnoho bohatých lidí se snaží investovat do řešení velkých lidských problémů, znám je v tomto především Bill Gates, nicméně zdaleka není jediný. Nový projekt přináší i Mark Zuckerberg a jeho manželka Priscilla Chan. Jejich Chan Zuckerberg Initiative (CZI) nyní hodlá spojit sílu výkonného hardwaru a umělé inteligence s hledáním léků na nejrůznější nemoci a nejen tím. Výsledkem totiž bude superpočítač s více než 1000 GPU, a to rovnou těmi nejvýkonnějšími Nvidia H100. Půjde o neziskový projekt, který umožní dalším badatelům provádět simulace na tomto superstroji a nabídne jim digitální dvojče lidského těla.
 
Chan Zuckerberg Initiative
ilustrační foto, autoři podkladů: Tim Tim (VD fr), CC BY-SA 4.0 (zdroj), Anthony Quintano, CC BY 2.0 (zdroj) a TechCrunch, CC BY 2.0 (zdroj)
 
Systém bude poskytovat virtuální verze lidských buněk a výzkumníci mohou studovat a modelovat jejich akce na nemoci a léky na ně. Pomocí systémů AI by měl model umět predikovat, jak bude buňka reagovat na infekci, na léky, co se děje na úrovni buněk u dětí narozených se vzácnou nemocí a podobně. Výpočetní systém bude natrénován na již existujících datasetech (OpenCell, Tabula Sapiens,...) včetně dat ze softwarového nástroje nadace (CELLxGENE), který už katalogizoval přes 50 milionů buněk. Stane se tak jedním z největších výpočetních počítačů pro neziskový výzkum na světě. Faktem nicméně je, že privátní sektor vyvíjející komerční produkty má k dispozici ještě větší výpočetní sílu a výkonnější systémy.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.