reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tiskem se vyrábí i žvýkačky

10.12.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
3D tiskem se vyrábí i žvýkačky
Roboti vyrobení 3D tiskem už nikoho nepřekvapí, tato technologie se ale začíná využívat i v potravinářské oblasti. Německá firma vsadila na cukrovinky a rozhodla se pomocí 3D tisku vytvářet originální žvýkačky.
Technologie 3D tisku už není ničím novým. Výhody tohoto způsobu výroby se uplatňují v robotice, lékařství, ale i ve stavebnictví. Australští vědci například plánují 3D tisk umělých tkání přímo v prostorách nemocnice, v budoucnu by 3D tiskárny měly být i součástí operačních sálů.

Trochu méně obvyklou kapitolou je 3D tisk a jeho využití v kuchyni, i tak ale poživatelné výrobky z 3D tiskárny vznikají. Objevily se speciální nápoje, do kterých je zakomponovaný 3D tištěný ozdobný prvek. Na jídlo z 3D tiskárny se zaměřují například i vědci z Columbia University. Nemusí se ale vždy jednat o přípravu oběda či dezertu ze zmražených nebo práškových surovin. Německá společnost Wacker se zaměřila na výrobu konkrétních cukrovinek. Jejich 3D tiskárny totiž vyrábí nápadité žvýkačky.

Díky 3D tisku je možné vytisknout žvýkačku přesně podle konkrétního přání zákazníka. 3D tiskárna je na výrobu žvýkaček speciálně upravená, a to ze stránky softwaru i hardwaru. Německá společnost Wacker slibuje, že bude možné vybírat nejenom libovolný tvar, ale i barvu a příchuť.





Právě příchutě těchto žvýkaček by měly být výjimečné, protože firma Wacker bude díky speciálnímu procesu při vytváření hmoty pro výrobu žvýkaček schopna nabídnout i netradiční příchutě. Mezi ty může patřit například kávová či mléčná. Vědci předvedli schopnosti 3D tiskárny na nejrůznějších postavičkách zvířat, nechyběl ani nápis sestavený z jednotlivých písmenek vyrobených ze žvýkačky.

Je však zřejmé, že tyto žvýkačky na míru nebudou zrovna nejlevnější, časem se to ale může změnit. Celý svůj projekt plánuje německá chemická společnost představit na mezinárodním veletrhu cukrářského průmyslu ProSweets Cologne 2017.

V budoucnu se může 3D tisk stát velkým pomocníkem při výrobě potravin a pokrmů na přání, a usnadňovat tak práci kuchařům. Nemá se jednat o náhradu klasického vaření, pro výrobu originálních žvýkaček je ale technologie 3D tisku podle společnosti Wacker velmi dobrá.

Zdroj: 3ders.org
reklama