reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Umělé tkáně se budou vyrábět 3D tiskem přímo v nemocnici

30.11.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Umělé tkáně se budou vyrábět 3D tiskem přímo v nemocnici
Australští lékaři se spojili s výzkumným týmem z univerzity, aby mohla vzniknout nemocnice s vlastním střediskem pro 3D biotisk. V budoucnosti by tak mohly být 3D tiskárny v každé nemocnici a neustále k dispozici.
Technologie 3D tisku zažívá svůj rozmach, a to i v takových oborech, jako je medicína. Technologii 3D tisku se například vědci snaží využít při výrobě nejrůznějších modelů orgánů, ale také při výrobě tkání. Umělé implantáty se tak díky 3D tisku dají vyrobit přímo na místě potřeby a v krátkém časovém intervalu. Výroba 3D tištěných tkání je však stále ještě ve vývoji, tým amerických vědců vyvíjí například kostní implantáty.

Australští lékaři z Metro North Hospital and Health Service se rozhodli spojit s místní Queensland University of Technology a budují prostory pro 3D tisk tkání přímo v nemocnici. Vzniklý institut ponese název Herston Biofabrication Institute. Cílem tohoto projektu je, aby prorazil cestu 3D biotiskárnám přímo na operační sál do nemocnic.

V budoucnu by tak podle jejich představy každá nemocnice měla mít vlastní zařízení a 3D tisk umělých tkání by byl běžnou věcí. Hlavní výhoda by spočívala v tom, že by 3D tiskárna byla neustále k dispozici a implantáty by se mohly tisknout podle aktuální potřeby a přímo na míru pro konkrétního pacienta.




Operační sál budoucnosti


Australský ministr zdravotnictví Cameron Dick uvedl, že se bude jednat o první spojení laboratoří pro 3D biotisk a samotné nemocnice v jedné budově, vše by mělo začít fungovat v roce 2017. Lékaři a výzkumníci mají v plánu společně pracovat na vývoji umělých tkání, které se budou vyrábět pomocí 3D tisku. Mělo by se jednat především o umělé chrupavky či kostní tkáň, protože ty jsou mnohem jednodušší na výrobu než například celý orgán, jako je ledvina.

Mia Woodruff z výzkumného týmu sdělila, že vyvíjí spoustu implantátů, které mohou aplikovat na pacienta. Jak tkáň postupně dorůstá, umělý implantát bude časem mizet, až ho nahradí nová a zdravá tkáň. Tento způsob by měl nahradit implantáty z kovu, které po uzdravení nezmizí.

Vědci zároveň přiznávají, že v brzké době nebudou rozhodně schopni vytisknout funkční umělý orgán vhodný k transplantaci. I tak je ale výzkumný tým stojící za australským projektem přesvědčen, že jejich práce pomůže přenést technologii 3D tisku do běžné lékařské praxe.

Zdroj: engadget.com
reklama