reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

5nm proces TSMC je plně rezervován, největší podíl má Apple

18.9.2020, Jan Vítek, aktualita
5nm proces TSMC je plně rezervován, největší podíl má Apple
Společnost TSMC se nedávno pochlubila tím, že její 5nm proces se vyvíjí velice dobře z hlediska výtěžnosti a je na cestě k tomu, aby se z něj stala ještě mnohem důležitější technologie, než je 7 nm. 
Nyní se dozvídáme, že zákazníci firmy TSMC už mají kapacitu 5nm jejích linek rozebranou dopředu, což jen potvrzuje výše uvedené. Uvidíme tak, zda TSMC se nerozhodne do výroby 5nm procesem ještě více investovat, čemuž by se vůbec nedalo divit, ostatně zákazníci nemají krom Samsungu jinou možnost, kam jinam utéct. 5nm technologie N5 se tak vyvíjí dobře, což je skvělá zpráva i pro firmu AMD, která na ni bude spoléhat už v generaci Zen 4, zatímco Intel má přiznané problémy s vývojem svého 7nm procesu, který můžeme považovat za ekvivalent právě pro N5. 
 
 
Je to také zajímavá situace z pohledu firmy Huawei, která měla své 5nm kapacity také u TSMC zamluveny, jenomže právě v průběhu tohoto týdne mohla dostat své poslední dodávky vyrobených čipů a více s TSMC spolupracovat nebude. A i kdyby se tato situace náhle zvrátila a vláda USA svolila k tomu, že firmy využívající americká zařízení pro Huawei vyrábět mohou, kapacity jsou stejně už rozebrány. 
 
TSMC si tak na nedostatek zákazníků stěžovat rozhodně nemůže a spíše může řešit to, že nebude moci uspokojit jejich poptávku. Dnes ji v případě procesu N5 tvoří především společnost Apple, která nedávno představila svá první 5nm SoC pro mobilní zařízení a je zřejmé, že TSMC bude muset brzy v podstatě zaskočit za Intel, jehož procesory už Apple nechce používat a namísto toho využije vlastní čipy založené na ARM, které bude pochopitelně vyrábět právě TSMC jako dlouhodobý partner. A Apple už má mít registrovány objednávky na 5nm čipy právě i pro Macy. 
 
Dál se od TSMC dozvídáme, že výtěžnost 7nm procesů je stabilní, což je očividná reakce na zprávu Bloombergu o tom, že se Sony potýká s velice slabou (i pouze 50%) výtěžností SoC pro PlayStation 5. A to bylo hned podezřelé. Digitimes tak hlásí, že výroba 7nm SoC pro PS5 probíhá dle tchaj-wanských zdrojů zcela normálně, takže se opět ukazuje, že bombastickým zprávám Bloombergu se nedá věřit. 
 
Informace od Digitimes pochází konkrétně z backend oblasti výroby, která se týká pouzdření už vyrobených čipů, takže pokud ty hlásí stále hladký průběh a samotné TSMC navíc mluví o stabilní výtěžnosti 7nm čipů, můžeme zprávu Bloombergu označit za nepravdivou. 
 
Zdroj: Digitimes


reklama