reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CD Projekt čelí hromadné žalobě za zabugovaný Cyberpunk 2077

27.12.2020, Milan Šurkala, aktualita
CD Projekt čelí hromadné žalobě za zabugovaný Cyberpunk 2077
Hra Cyberpunk 2077 je hodně kontroverzní. Velmi dlouho se na ní čekalo, zaznamenala obrovské prodeje, ale také obrovské zklamání kvůli nadprůměrné chybovosti. Nyní se na tvůrce snáší i první hromadné žaloby.
Společnost CD Projekt sice konečně vydala dlouho očekávanou hru Cyberpunk 2077, ale z celé situace kolem ní asi nemá moc velkou radost. Prodala sice 13 milionů kopií hry, ale kvůli obrovskému množství chyb, které sužovaly zejména konzolové verze, se na tvůrce hry snáší kritika nejen z řad hráčů i médií. Moc nadšeni nejsou ani investoři. Vývojáři totiž v lednu tvrdili, že je hra v podstatě hotová a plně hratelná, přičemž se ukázalo, že ani o téměř celý rok později, kdy hra konečně vyšla, tomu tak není a na mnoha platformách přináší tolik chyb, že se skoro nedá hrát. Vrácení peněz je tak běžným krokem u mnoha platforem, a to někdy dokonce i v takových případech, kdy to obvykle nedělají. Investoři se tak cítí být podvedeni lednovým prohlášením společnosti a podávají na CD Projekt hromadné žaloby.
 
Cyberpunk 2077
 
Andrew Trampe spolu s právnickou firmou The Rosen Law Firm v Los Angeles podal hromadnou žalobu na CD Projekt jménem svým i ostatních podobně poškozených. Zásadním problémem je tu právě ten fakt, že CD Projekt tvrdil, že je hra připravená a hratelná už počátkem roku, takže na základě těchto prohlášení věřili ve velký úspěch hry, aby se nakonec ukázalo, že připravená nebyla ani koncem roku, natož na jeho počátku.
 
Žaloba má reprezentovat všechny, kdo koupili akcie společnosti mezi 16. lednem a 17. prosincem letošního roku. Riziko v investování vždy existuje, zásadní je ale to, že se investoři rozhodovali na základě nepravdivých informací. Akcie společnosti počátkem prosince těsně před vydáním hry vyskočily až na hodnotu 31 USD, nyní jsou na pouhých 18,35 USD, což je o téměř 41 % méně. Hromadné žaloby se dokončují i v dalších zemích, takže je pravděpodobné, že jich v příštích týdnech bude podáno hned několik.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama