reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CEO firmy Cisco očekává, že nedostatek čipů potrvá ještě déle než rok

1.4.2021, Jan Vítek, aktualita
CEO firmy Cisco očekává, že nedostatek čipů potrvá ještě déle než rok
Chuck Robbins, CEO společnosti Cisco, v rozhovoru pro Yahoo Finance Live uvedl, že dle jeho názoru bude nedostatek počítačových čipů dlouhodobý a přetrvá déle než rok. Horší je už jen to, že s Robbinsem souhlasí i nový šéf Intelu. 
CEO firem Cisco a Intel, čili Chuck Robbins a Patrick Gelsinger, jsou tak stejného názoru. Gelsinger k tomu pro Yahoo Finance Live uvedl, že není možné postavit nové továrny přes noc. Je to otázka alespoň dvou let, i když k tomu lze dodat, že ne jen pomocí nových továren coby budov lze zvyšovat výrobní kapacitu. Může se rozšiřovat i kapacita samotných linek či výtěžnost procesů, ale to nic nemění na tom, že nové továrny jsou zkrátka potřeba a bez nich to nepůjde. Rozhodně ne při stávající poptávce. 
 
 
O velkém nedostatku už mluvila řada významných osobností či zástupců firem a mezi nimi také Lisa Su (AMD) už během ledna, dále třeba firma Advantech, Innolux (Foxconn) a další. Dle analytiků je aktuálně nabídka čipů zoufale nedostatečná a poptávka ji převyšuje cca o 30 procent, což znamená, že už nyní existuje několikaměsíční zpoždění výroby. 
 
Nedávno se také k dodávkám nových GPU od NVIDIE vyjádřily společnosti Asus a MSI, a to prostě v tom smyslu, že jich dostávají méně než dříve, což už bylo několikrát probíráno a dále je tu nový strašák, a sice rostoucí ceny pamětí DRAM. U nich ještě nehrozí, že by se měly vyhoupnout na ceny z roku 2018, ale zde jsme teprve na začátku růstu. 
 
Chuck Robbins měl ale i pozitivní zprávu, když uvedl, že poptávka je sice obrovská, ale sám alespoň předpokládá, že už bude alespoň více předvídatelná než doposud. Firmy tak alespoň budou moci lépe plánovat a holt se budou muset s nedostatkem nějak vypořádat. Mohl by tak nastat alespoň konec paniky, která dle Advantechu situaci ještě zhoršovala. 


reklama