reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Advantech: firmy skupují čipy jako panikařící zákazníci v obchodech

11.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Advantech: firmy skupují čipy jako panikařící zákazníci v obchodech
Právě před rokem byla u nás velkým tématem panika v obchodech, kdy se někteří lidé snažili zásobit základními potravinami, které ze skladů velice rychle mizely. Dle Advantechu se nyní velice podobně chovají firmy skupující čipy. 
My známe Advantech třeba jako výrobce různých kontrolerů značky Realtek, ovšem záběr této firmy je mnohem širší. Jde o světově největšího výrobce průmyslových počítačů a dále produktů pro automatizaci, IoT hardwaru a dalších produktů založených jak na čipech ARM, tak i x86. Objednávky pro tuto firmu se v prvním letošním kvartálu v porovnání se stejným obdobím předchozího roku zvýšily o polovinu a objevuje se nedostatek různého hardwaru. V této situace může Advantech jen velice obtížně předpovídat další vývoj. 
 
 
Předseda Advantechu KC Liu tuto situaci přirovnal k panikařícím zákazníkům křečkujícím toaletní papír v očekávání krize. Všichni najednou skupují zásoby hardwarových komponent, o něž mezi sebou bojují a zatím není v dohledu žádné východisko.
 
Advantech mezitím mobilizoval stovky svých pracovníků napříč 50 obchodními odděleními, kteří mají za úkol řešit dodávky. Od prezidenta divize Embedded IoT zaznělo, že aktuálně už začíná být nedostatek asi 500 různých komponent napříč všemi možnými produktovými rodinami. 
 
Jde také o zpožďující se výrobu, která nejvíce postihla audio kodeky a různé mikrokontrolery a (50 týdnů), lépe jsou na tom grafické karty, integrované obvody pro napájení, WiFi a Bluetooth čipy nebo LCD (20 týdnů) a nejméně se zatím zpožďuje výroba procesorů a pamětí (12 týdnů). Ovšem dle výkonného ředitele firmy Acer Jasona Chena je situace postupně stále horší a kvůli tomu jsou ve stresu i jeho zaměstnanci, kteří musí intenzivně shánět potřebné komponenty a součástky. 
 
Sám Chen nevidí problém především v nedostatku CPU a GPU, ale spíše v tom, že chybí dodávky menších, ale samozřejmě také nezbytných součástek v typické ceně mezi 50 a 80 centy a jde také o ABF (Ajinomoto build-up film), čili pryskyřici potřebnou při pouzdření čipů, která byla opět zmíněna. 
 
Zatím to vypadá, že půjde o téma pro celý tento rok a ptát se můžeme spíše na to, jak velkou část příštího roku tento nedostatek zasáhne. 
 


reklama