reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chcete si vydělat peníze? Fiat-Chrysler dá až $1500 za nalezení bugů

15.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
Chcete si vydělat peníze? Fiat-Chrysler dá až $1500 za nalezení bugů
Stále větší množství softwaru v autech nese také riziko softwarových chyb. Společnost Fiat-Chrysler už nechce platit stamilionové pokuty a nabízí až $1500 tomu, kdo nalezne chybu v softwaru auta tohoto koncernu.
V létě 2015 bylo zveřejněno, že automobil Jeep Cherokee je možné hacknout a vzdáleně neoprávněně ovládat. Společnost pak musela svolat okolo 1,4 milionu vozů vybavených systémem Uconnect do servisů a vysloužila si také obrovskou pokutu 105 milionů dolarů. Podobným pokutám se chce do budoucna vyhnout a nabízí tedy speciální program pro ty, kterým se podaří nabourat softwarové systémy auta a najdou závažnou chybu. Tato kampaň byla spuštěna na Bugcrowdu a za nalezení chyby bude vyplaceno $150 až $1500 podle její závažnosti.


Jeep Cherokee


Fiat-Chrysler (FCA) tímto chce podnítit výzkum a hledání chyb tak, aby zákazníci mohli jezdit v bezpečnějších autech. FCA je nicméně veřejností poněkud kritizováno za výši odměn. Sice lepší než nic, ale např. Tesla má na Bugcrowdu také rozjetou podobnou kampaň v rozmezí $100 až do $10000.

Najdete tu také společnosti s menšími odměnami jako je Spotify (do $2500) nebo AVG (do $1000). Na druhou stranu takový Facebook už v minulosti vyplatil $12500 Indovi za nalezení chyby, která umožňovala mazat fotografie jiným nebo $10000 10letému Finovi, který zjistil, jak mazat příspěvky na Instagramu jiných uživatelů. Pro zajímavost, Microsoft nabízí až 100 tisíc dolarů za chybu. Pro zisk takové odměny ale musí jít pochopitelně o něco extrémně závažného.

Zdroj: Bugcrowd, theregister.co.uk
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama