reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chinatimes: Ryzen Vermeer a Radeon Navi 2X očekávejme v říjnu

10.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Chinatimes: Ryzen Vermeer a Radeon Navi 2X očekávejme v říjnu
Dle zdrojů z pevninské Číny máme očekávat, že společnost AMD představí nebo už rovnou uvede na trh své očekávané novinky pro tento rok na samotném začátku posledního čtvrtletí tohoto roku. Vyhlížet tak můžeme říjen.
Jde především o zprávu serveru Chinatimes, která mluví o tom, že desktopové procesory AMD Ryzen 4000 generace Vermeer přijdou po boku s grafickými čipy Radeon RX RDNA 2 v říjnu, respektive v první části posledního kvartálu. Z toho není zrovna jasné, zda by mělo jít jen o představení těchto produktů, anebo rovnou o vypuštění na trh, ovšem my tu máme i starší informaci přímo od AMD, která říká, že velké Navi dorazí na trh ještě před novými konzolemi. 
 


 
Můžeme si tak trošku zaspekulovat o tom, že AMD může mít v hledáčku letošní náhradní Computex, který proběhne ve velice příhodný termín, a to mezi 28. a 30. září. A i když jsme se dříve dozvěděli, že velké PC firmy nemají mít o tento odložený veletrh valný zájem, ve světle novějších informací by právě mohlo jít o velice vhodnou příležitost pro představení nových procesorů a grafických karet. 
 
AMD si má přitom na 7. července chystat vypuštění nových procesorů Matisse Refresh a pokud se tak stane, bude zřejmé, že chce pokračovat s využitím sedmých dnů v měsíci pro uvádění nových 7nm produktů na trh, jako se stalo už v několika případech. Čili pak není od věci předpokládat i to, že firma bude i s Vermeer a Navi 2X cílit na takové datum, čili pravděpodobně na 7. října. Ale to si povíme až za necelé čtyři měsíce. 
 
Zdánlivě nám však v tom může trošku haprovat právě představení procesorů Matisse Refresh, které by před sebou měly jen pouhý kvartál, než by je nahradily Vermeer. Ovšem s plnohodnotným ročním cyklem stejně počítat nelze, zadruhé pak ani nejde o zásadní produkty, jen o vylepšení starých (vyšší takty) a zatřetí, AMD stejně s nástupem nových procesorů nestahuje ty staré z trhu. Spíše je odsouvá na vedlejší kolej a zlevňuje úměrně tomu, co nabízí vedle staré generace a přesně to očekáváme i od Matisse, přičemž jejich Refresh přichází především jako reakce na nové Comet Lake-S od Intelu. 
 
Nejnovější informace týkající se herních GeForce Ampere pak také naznačují, že tyto karty na sebe nenechají dlouho čekat a ve skutečnosti by mohly dorazit ještě dříve než Navi 2X. Čili NVIDIA by se mohla pochlapit a vyslat je na trh akorát dva roky po generaci Turing, čili v průběhu srpna na Gamescomu 2020. V takovém případě by pak právě NVIDIA mohla náhradní Computex z větší části ignorovat a sledovat reakci firmy AMD. 
 
Tak uvidíme, zda se nám to vyplní. 


reklama