reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský rover na Marsu pořídil fotky a poprvé vyjel na povrch planety

22.5.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Čínský rover na Marsu pořídil fotky a poprvé vyjel na povrch planety
Čínská mise k Marsu odstartovala v létě minulého roku, v únoru dosáhla sonda oběžné dráhy rudé planety a nedávno přistávací modul dosedl na Mars. Rover poté pořídil první snímky a sjel z rampy na povrch planety.
Na povrchu Marsu nedávno přistál rover vyslaný čínskou kosmickou agenturou, po Spojených státech amerických a jejich NASA se tak Čína stává teprve druhým státem světa, kterému se podařilo úspěšně dopravit rover až na povrch rudé planety. Modul Ču-žung se již v polovině května podařilo bezpečně transportovat na povrch Marsu, přičemž sestup byl proveden z družice, která na orbitě planety krouží od letošního února v rámci mise Tianwen-1. Nyní čínská kosmická agentura zveřejnila dva čerstvé snímky pořízené kamerami roveru a také byl proveden první významný manévr, při němž vozítko sjelo z platformy modulu po rampě přímo na povrch. 
 
 
Rover Ču-žung přistál v oblasti severní polokoule Marsu nazvané Utopia Planitia. Na černobílém snímku zachyceném přední kamerou pro detekci překážek je možné vidět rampu vedoucí z platformy k povrchu, po níž samotný rover sjel na kamenitý terén planety. Druhá barevná fotografie byla pořízena navigační kamerou umístěnou na zadní části roveru a je na ní možné vidět například rozložené solární panely a anténu. 
 
 
Nyní už se roveru podařilo podle plánů i vyjet přímo na povrch planety, kde se touto akcí připojil k výzkumným roverům Curiosity a Perseverance od americké NASA  a zahájil tak svou vědeckou misi. Modul Ču-žung bude na planině Utopia Planitia pomocí svého přístrojového vybavení zkoumat geologii a klima Marsu a pátrat například po známkách vody nebo ledu pod povrchem planety. 
 


reklama