reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský SMIC ohrožují americké restrikce, hrozí i zastavení pokročilé výroby

13.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Čínský SMIC ohrožují americké restrikce, hrozí i zastavení pokročilé výroby
Čínská společnost SMIC je ve své domovině největší výrobce počítačových čipů a loni v září se ocitla na černé listině vlády Spojených států, kvůli čemuž ztratila možnost obchodovat s americkými firmami. Jak se s tím snaží vypořádat?
Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) je největším čínským výrobcem počítačových čipů, když samozřejmě nepočítáme Tchaj-wan, vedle jehož TSMC neobstojí v tomto ohledu žádná jiná firma na světě. SMIC přitom má k dispozici 7nm výrobní proces, o němž toho moc nevíme a navíc to vypadá, že spíše než dalším vývojem a výzkumem se tato firma nyní zabývá tím, jak vůbec přežít po uvalení restrikcí ze strany vlády USA. K tomuto kroku bylo přistoupeno kvůli údajnému napojení na Čínskou lidovou osvobozeneckou armádu
 
 
SMIC byla zařazena na tzv. Entity List, což jí znemožňuje obchodovat s americkými firmami a získat od nich i podporu pro již provozovaná zařízení, která je v případě výroby velice důležitá. Nyní tak tato firma řeší i to, jak a kde získat suroviny a materiály pro výrobu čipů. 
 
Už dříve také byl SMIC donucen zcela překopat své plány ohledně výzkumu a vývoje. Chtěl se orientovat na technologie využívající extrémní ultrafialovou litografii (EUVL), jenomže Holandsko se nakonec rozhodlo nepovolit odeslání již zakoupeného skeneru Twinscan NXE od společnosti ASML, a to oficiálně na základě Wasenaarské dohody, která se týká i vývozu citlivých technologií.
 
Zaměření vývoje firmy SMIC se tak změnilo na čiplety a pokročilé technologie pouzdření, které budou do budoucna také velice důležité a firma by mohla jejich vývoj v budoucnu zúročit. Jenomže nyní SMIC řeší naléhavější problém se surovinami a materiály, které nutně potřebuje k tomu, aby své továrny udržel v chodu. 
 
Ambiciózní SMIC je tak aktuálně držen na uzdě a není mu nic platné, že v posledních letech začal intenzivně investovat do výzkumu a vývoje. SMIC totiž byla vždy společnost, která vyráběla čipy pomocí dávno vyspělých technologií, v čemž také byla velice úspěšná, a tak se rozhodla, že zkusí vyvinout i mnohem pokročilejší procesy, aby dohnala i ty nejlepší společnosti v oboru. Ještě v roce 2014 investovala do výzkumu jen 9,5% tržeb (190 mil. USD), což se v předminulém roce už více než zdvojnásobilo na 20,5 %, a výdaje vzrostly na 629 milionů dolarů (pomohla ale i čínská vláda a lokální zastupitelství). Nové továrny v Pekingu a Šanghaji mají také slušný měsíční výstup více než 50 tisíc 300mm waferů a investice letos přinesly i výše zmíněný 7nm výrobní proces, jaký dnes jinak nabízí jen málokdo. 
 
Problémy firmy SMIC nám mohou připomenout to, jak politické neshody mezi Japonskem a Jižní Koreou, které pramení ještě z doby druhé světové války, málem přinesly vážné problémy korejským firmám Samsung, SK Hynix či jiným, které najednou potřebovaly licence pro nákup chemikálií japonských dodavatelů. SMIC se nyní potýká v podstatě s tím samým, jen příčina je jiná, jak uvádí server Digitimes (via Tom's Hardware).
 
Nyní má firma naději jen v tom, že americké Ministerstvo obchodu svolí k prodeji potřebného materiálu, ale samotné rozhodnutí může trvat týdny, a tak prý skutečně hrozí, že SMIC bude muset přinejmenším dočasně zastavit výrobu čipů pomocí jeho nejpokročilejších dostupných procesů.  


reklama