reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vláda USA opravdu zařadila čínský SMIC na černou listinu

28.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Vláda USA opravdu zařadila čínský SMIC na černou listinu
Ještě před necelými třemi týdny tu byla jen možnost, že vláda Spojených států zařadí čínského výrobce čipů, společnost SMIC, na černou listinu. Tím by ji odřízla od možnosti využívat výrobní zařízení amerických firem a nyní se tak opravdu stalo. 
Americká vláda se tak nyní zaměřila i na SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), která byla hlavní, ale i tak jen chabou nadějí pro firmu Huawei na to, aby se ještě mohla udržet v popředí světových výrobců. Právě SMIC chtěla ještě letos rozjet výrobu čipů pomocí 7nm procesu, což by jejím zákazníkům umožnilo adresovat trh s 5G technologiemi. Zda to ale vůbec bude možné pod novými sankcemi, které znamenají konec nakupování amerických výrobních zařízení a podpory v rámci těch stávajících, to je otázka. 
 
 
Zástupci SMIC dříve uváděli, že jsou ze zpráv o hrozících sankcích v šoku, čili nyní už mají opravdový důvod, neboť dle Reuters tyto sankce vstoupily v platnost. Důvodem je "nepřijatelné riziko", že dodávaná zařízení amerických firem budou využita k vojenským účelům. Znamená to tak, že dodavatelé budou muset žádat o zvláštní licence na to, aby mohli obchodovat s firmou SMIC a mohou automaticky očekávat, že je nezískají. 
 
Společnost SMIC udává, že žádnou oficiálně podanou informaci nových restrikcích nezískala a odmítá, že by měla vazby na čínskou armádu. Věnuje se prý jen výrobě čipů a poskytování služeb jen pro civilní a komerční účely. 
 
My to můžeme vidět i jako pokračování amerického tažení proti firmě Huawei, pro kterou už nebude vyrábět tchaj-wanská TSMC, ale ani korejské firmy Samsung a SK Hynix. Dodávky od všech těchto třech firem už neprobíhají, takže Huawei nemůže získat moderní logické čipy tvořené pokročilými procesy a nedostane se ani ke korejským pamětem. Nyní přichází pro Huawei další rána. 


reklama