reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtvrtý let rakety od Blue Origin bude možné sledovat živě

18.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Čtvrtý let rakety od Blue Origin bude možné sledovat živě
Tuto neděli, 19. června, má společnost Blue Origin naplánovaný zkušební let své rakety a ten bude možné sledovat živě. A zdá se, že se bude jednat o velmi zajímavou podívanou, protože společnost plánuje simulaci krizové situace.
Raketa od Blue Origin měla původně startovat už v pátek - 17. června, start se však musel kvůli technickým problémů o dva dny posunout. O původním plánovaném letu i o tom přesunutém na neděli informoval na svém Twitteru Jeff Bezos, který není jen CEO Amazonu, ale má na svědomí i kosmickou společnost Blue Origin.

V současné době se soukromé společnosti, které provádějí se svými raketami lety do vesmíru, snaží zaměřit především na jedno: aby se jejich rakety po letu vrátily zpět na Zemi, bezpečně dosedly a pak se daly znovu použít při další misi. Společnost, která je nejvíce vidět, je bezpochyby SpaceX od Elona Muska, i ta má ale někdy špatný den, což dokazuje poslední nepovedené přistání Falconu 9. Existují však i další společnosti, které se snaží o vývoj raket, jež budou schopny bezpečně přistát. Nedávno například své dvě rakety předváděla společnost Masten Space Systems.

I raketu od Blue Origin bylo možné už dřív vidět úspěšně přistávat, tuto akci bylo možné dokonce zhlédnout i z pohledu samotné rakety. A i když má raketa Shepard na kontě už tři mise, žádná z nich nebyla zatím oznámena tímto způsobem, aby ji bylo možné sledovat živě. Zájemci se museli spokojit jen se zveřejněním zprávy o tom, jak celá akce probíhala a nějakými videi. To vše bylo zveřejněno ale až poté, co se raketa vrátila zpět bezpečně na Zemi.



Tuto neděli, 19. června, bude však možné raketu Shepard od Blue Origin sledovat přímo v přímém přenosu. To je přece jen hned o něčem jiném, protože nikdo neví, jestli celá akce bude úspěšná, či nikoliv. Živé vysílání čtvrtého letu začne v 15:45 našeho času, samotný start rakety Shepard ze startovacího zařízení ve West Texas bude možné vidět o půl hodiny později, a to v 16:15 našeho času. Přenos bude možné sledovat na stránkách BlueOrigin.com.

Mělo by se jednat o vzrušující podívanou, protože Jeff Bezos oznámil, že plánují simulaci havárie, chtějí totiž demonstrovat, že situaci zvládnou i při katastrofickém scénáři. Kapsli s imaginární posádkou má totiž selhat padák, takže se bude muset zachovat podle nouzového scénáře. Dva padáky mají selhat asi 7,5 minuty po startu v nadmořské výšce 7300 metrů. Blue Origin touto demonstrací chce dokázat, že jejich rakety jsou pro lidi, kteří v nich budou v budoucnu létat, opravdu bezpečné.

Zdroje: engadget.com, IFLScience
reklama