reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Stadia přeci jen míří na iOS, ale jako webová aplikace PWA

21.11.2020, Milan Šurkala, aktualita
Google Stadia přeci jen míří na iOS, ale jako webová aplikace PWA
Apple dal nedávno stopku konkurenčním streamovacím herním službám, jako jsou Google Stadia, Microsoft xCloud nebo Nvidia GeForce Now. Google se však vrací, Stadia totiž přijde jako webová aplikace PWA přes Safari.
Společnosti Apple se moc nelíbí, že by měl někdo konkurovat její herní streamovací službě Arcade, a tak využila pravidel svého obchodu App Store, aby tomu zamezila. Problémem se tu stala to, že by Apple nemohl kontrolovat interaktivní aplikace, které jsou nabízeny přes konkurenční herní streamovací služby, takové hry také nemohou být vyhledávány v App Store. To znamenalo stopku pro Google Stadia, Nvidia GeForce Now i Microsoft xCloud na iOS. Konkurence na to ale vyzrála a své aplikace nenabídne přímo jako aplikace do App Store, ale tako tzv. PWA (Progressive Web App).
 
Google Stadia
 
Tento systém dovoluje tvůrcům vytvořit webovou aplikaci, která poběží přes prohlížeč Safari, přitom ale bude do značné míry vypadat jako samostatná. Nvidia už oznámila, že má svůj GeForce Now připraven tímto způsobem pro iOS a přidává se také Google se svým projektem Stadia. Zatím není jasné, kdy přesně se objeví ostrá verze, ale mělo by to být už jen v řádů týdnů. Jedním z lákadel by měl být pro USA i Cyberpunk 2077 od CD Projekt, který v případě objednání do 18. prosince 2020 dostane i Stadia Premier Edition s ovladačem Stadia Controller a Chromecast Ultra.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama