reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Raptor Lake-S: skutečně až 24 fyzických jader v CPU pro příští rok?

19.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel Raptor Lake-S: skutečně až 24 fyzických jader v CPU pro příští rok?
Intel by dle údajně uniklé roadmap měl skutečně v příštím roce zvýšit tempo závodu, v němž s AMD soupeří v počtu jader nabízených procesorů. Mluvíme tu o procesorech Raptor Lake-S, čili nástupcích Alder Lake-S. 
O celkem 24 fyzických jader v procesorech Raptor Lake-S nedávno mluvil server VideoCardz a nyní tu máme tabulku zveřejněnou ve videu od AdoredTV, kde se ukazují přímo jednotlivé konfigurace desktopových Raptor Lake-S. Samozřejmě není zcela jisté, že nejde o podvrh a ani se nedozvídáme, zda jde o tabulku vyšťouranou z dat, která byla nedávno ukradena firmě Gigabyte. Takže uvidíme. 
 
 
Co tu tedy máme? V prvé řadě to jsou skutečně 24jádrové modely, což se týká celého spektra 125W, 65W i 35W procesorů. Zde máme sice seznam modelů s vPro, ale to je vedlejší. 
 
24jádrové modely mají spadat do nejvyšší skupiny Core i9 (pokud se tak stále bude jmenovat) a jde o konfiguraci 8 výkonných a 16 slabších jader. A že slabší jádra dle tabulky nebudou mít v nabídce Hyperthreading, půjde o 24C/32T, respektive 8C+16c/32T. Jde tak o již druhý zdroj, který o takové výbavě procesorů Raptor Lake-S mluví. Ty mají přitom přijít možná už za rok, ale spíše prostě do konce příštího roku, což znamená, že se na trhu utkají už s generací Ryzenů s 5nm čipy Zen 4. 
 
 
Právě z dat ukradených firmě Gigabyte se přitom ukázalo, že AMD si skutečně chystá 8jádrové čiplety Zen4, čili to by znamenalo, že aby dorovnalo v příštím roce Intel, muselo by své budoucí Ryzeny vybavit třemi čiplety. Chystají se snad právě kvůli tomu i nové TDP třídy se 120 a dokonce 170 W? 
 
Raptor Lake-S má ovšem celkově představovat výrazný posun z hlediska konfigurace jader, ale spíše než zvýšení jejich počtu na všech frontách půjde o vyšší strop, neboť Pentia mají začínat na 2C/4T stejně jako dnes a Core i3 na 4C/8T, čili tu také není žádná změna, ale samozřejmě se bavíme o výkonných verzích jader. Ovšem Core i5 už slibují 10 i 14 jader (6C+4c či 6C+8c) a Core i7 pak 16 jader (8C+8c), na nichž letos skončí ty nejlepší Alder Lake-S. 
 
Intel si přitom má chystat tři různé čipy pro Raptor Lake-S, a to malý s pouze 6 velkými jádry, střední s 8 velkými a 8 malými a velké s 8 velkými a 16 malými. Pracovní frekvence se má vyšplhat až na 5,5 GHz a výkon jednoho jádra znatelně překonat konkurenci. 
 
Pokud jde o integrované GPU, pak zde se překvapení nekoná a stále půjde maximálně o 32 EU. I zde ale Intel asi plánuje velký pokrok, ale až v rámci generace Arrow Lake, která by mohla nabídnout i desetinásobných 320 EU.  


reklama