reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Genoa: Zen 4 s 96 jádry potvrzen

17.8.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD Genoa: Zen 4 s 96 jádry potvrzen
Dnes unikly informace nejen o chystané patici desktopových procesorů firmy AMD, ale také o patici SP5, které jsou navíc doplněny o znázornění rozmístění čipletů. A vypadá to, že dobře známá montáž od ExecutableFix byla skutečně přesná. 
Leaker ExecutableFix už dříve vypustil do světa následující montáž, dle níž budou mít serverové procesory EPYC generace Genoa až 12 čipletů, jež přitom budou usazeny přesně tak, jak si autor představoval, pokud tedy máme novým uniklým obrázkům věřit. Na druhou stranu se takové usazení samozřejmě přímo nabízelo, i když ExecutableFix zde dokonce trefil i proporce středového I/O čipu. Že by tak původně ani nešlo o jeho výmysl, ale o montáž vytvořenou na základě konkrétních podkladů? 
 
 
Nutno dodat, že tyto materiály o plánech AMD měly uniknout na základě nedávného hacku serverů společnosti Gigabyte, která tak nyní nezažívá nejslavnější období. Jednak se propírá kvůli vadným zdrojům a nyní se ukázalo, že zloději dat se je asi skutečně rozhodli po neúspěšném pokusu o zpeněžení zveřejnit. To je ale zase dobře pro nás, neboť AMD v poslední době prozrazuje o svých plánech jen málo. 
 
Máme tu také další informace, jako je podoba serverové patice SP5 pro příští EPYC 7004 Genoa.
 
 
A pak tu jsou i další snímky jako je tento, který opět ukazuje procesory s 12 čiplety CCD ve dvou procesorech propojených sběrnicí xGMI. Zde jde konkrétně o tabulku s NUMA uzly, čili seskupením jader v čipletech, které budou zde rozděleny na tříčipletové kvadranty. 
 
 
Potvrzuje se tu také, že jednotlivé CCX (Core Complex) budou osmijádrové, přičemž poslední obrázek vypadá na schéma týkající se v podstatě i příštích 16jádrových Ryzenů, které je stejné jako u dnešních modelů. Máme tu tak I/O čip napojený na Core Complex 0 až N, přičemž samotný I/O čip pak přebírá obsluhu hlavní operační paměti i komunikaci s veškerým dalším hardwarem přes různé sběrnice. 
 


reklama