reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Rocket Lake spatřen s PCIe 4.0 SSD

29.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel Rocket Lake spatřen s PCIe 4.0 SSD
Procesory Intel Rocket Lake-S přijdou snad už během příštího půl roku jako druhá generace pro patici LGA 1200, jejíž životnost by měla být pozoruhodně krátká. Nyní se nám potvrzuje, že využijí sběrnici PCIe 4.0. 
Procesory Intel Rocket Lake-S mají využít jádra Cypress Cove, díky čemuž už na desktopu konečně opustíme Skylake z roku 2015. Otázka ale je, jak velké porce výkonu navíc se dočkáme i vzhledem k tomu, že Intel si s ohledem na počet jader na desktopu spíše pohorší, a to z deseti na osm. Takty by naopak měly odpovídat tomu, co předvádí dnešní Comet Lake-S, ostatně půjde o stále stejný 14nm proces. 
 
 
Vedle nových jader Cypress Cove coby backportovaných Willow Cove tu také snad bude již integrovaná grafika generace Xe. Ovšem pokud tu nebude, pak se v rámci desktopových CPU zase tak moc neděje, ale o Gen12 (čili Xe) jsme se dozvěděli už několikrát. A konečně se dočkáme i od Intelu podpory sběrnice PCI Express verze 4.0, kterou již podporuje řada aktuálních desek. I tak by ale měly nastoupit nové modely a pravděpodobně i nově značené čipové sady. MSI ale potvrdilo, že bude podporovat Rocket Lake-S i na low-endových modelech s dnešním čipsetem H410. Takže nové desky nutné nebudou, ale z historie víme, že nejspíše přijdou a jde ostatně právě i o podporu nové verze PCIe. 
 
Intel Rocket Lake-S by tak měly přinejmenším podporovat PCIe 4.0 při připojení grafické karty na nejbližším slotu PCIe x16 a také by měly přímo (bez okliky přes čipset) podporovat M.2 SSD se čtyřmi linkami PCIe 4.0. 
 
Intel nám již potvrdil, že procesory Alder Lake přijdou na trh v druhé polovině příštího roku jako 12. generace Core. Čili pak je logické očekávat Rocket Lake někdy uprostřed mezi nástupem předchozí a následující generace, a to je přelom let 2020 a 2021. Patice LGA 1200 nám tak vydrží jako aktuální platforma na trhu jen asi rok a půl, zatímco LGA 1151 jsme tu měli právě již od roku 2015, kdy byly aktuální ještě paměti DDR3. 
 
 
Zdroj: SiSoft


reklama