reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jensen Huang v interview: mění se plány NVIDIE po nepodařené akvizici Armu?

21.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Jensen Huang v interview: mění se plány NVIDIE po nepodařené akvizici Armu?
Server VentureBeat se dotazoval samotného šéfa NVIDIE a mezi témata se dostal i osud celé této firmy. Otázka je, zda její vedení neplánuje změnu strategie, když mu nevyšla akvizice firmy Arm. Co na to Jensen Huang?
Nyní už máme potvrzeno, že NVIDIA firmu Arm Ltd. nezíská, což znamená, že si odepíše 1,25 miliard dolarů coby ztrátu a samotný Arm nyní čeká vstup na akciový trh, ovšem to může ještě značně ovlivnit problematický vztah s Arm China. To už ale NVIDII nemusí vůbec trápit a jde spíše o to, kam zamíří ona sama a zda se v jejím případě nyní vůbec něco mění. I na to se Jensena Huanga tázali lidé ze serveru VentureBeat
 
 
Už dříve jsme se dozvěděli, že nelze očekávat velké změny, pokud vůbec nějaké přijdou. NVIDIA má stále k dispozici své licenční ujednání s Armem na 20 let a toho bude příslušně využívat. Nikdo ani nečekal, že by se třeba natruc rušily přípravy na vypuštění procesoru Grace, který by se měl ještě letos ukázat i po boku GPU akcelerátorové generace Hopper. Na druhou stranu by tento vývoj mohl NVIDII přimět třeba k tomu, aby si více všímala i nové architektury RISC-V, protože proč by ne? 
 
Co ale k tomu může říci sám šéf firmy? Ten na otázku ohledně případné změny strategie po odvolání akvizice firmy Arm odpověděl, že se v podstatě nic nemění. NVIDIA se s Armem nesloučila, čili ani nezačala platit žádná společná strategie, která by změnila tu původní, a ta tak prostě a jednoduše dále platí. 
 
To znamená, že NVIDIA bude pokračovat ve výrobě různých akcelerátorů pro různé procesory, což bude do budoucna platit i pro x86 stejně jako pro ARM. Dále se nic nemění na vývoji vlastních procesorů a SoC ARM, které si NVIDIA chystá pro své účely.
 
VentureBeat se pak přímo dotázali právě i na RISC-V a zda se nyní něco nemění v přístupu k této architektuře. NVIDIA přitom patří mezi tzv. strategic members nadace RISC-V, takže je zřejmé, že tuto architekturu neignoruje a Huang ostatně uvedl, že NVIDIA ji už používá i ve svých GPU. RISC-V tak "bude používat tam, kde to má smysl", což platí i pro ARM a (samozřejmě nepřímo) také pro x86.  


reklama