reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jihokorejský mistr zpět ve hře: Lee Se-dol poprvé poráží AlphaGo

13.3.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Jihokorejský mistr zpět ve hře: Lee Se-dol poprvé poráží AlphaGo
Zdá se, že karta se obrátila, protože světový šampion ve hře Go konečně dokázal porazit umělou inteligenci od Googlu. Po třech předchozích prohrách si tak zachoval svou čest. Ani počítač není neomylný.
V Soulu se pomalu chýlí ke konci utkání mezi světovým šampionem v Go Lee Se-dolem a umělou inteligencí od Googlu s názvem AlphaGo. Odehrály se již čtyři hry, a i když byl Lee Se-dol ve všech předchozích poražen - v první velmi těsně, ve druhé a ve třetí už neměl šanci. Dnes se ve čtvrtém utkání nenechal zahanbit a počítačový program naopak porazil on.

Go je desková hra původem z Číny a hraje se s bílými a černými kameny na mřížce 19×19. Hrát ji je skutečně obtížné, protože na takovém prostoru se skrývá obrovské množství možností. Celý tento zápas v jihokorejském hlavním městě má za cíl dokázat, jestli Go líp dokáže hrát člověk, nebo AlphaGo.

I když AI od Googlu už vyhrála tři hry z pěti, a tím pádem má celkové vítězství již v kapse, je svým způsobem uklidňující dozvědět se, že vlastně není úplně neomylná a dá se i porazit. Protože minulý rok proti ní evropští mistři neměli vůbec šanci.


AlphaGo zakopla na 79. tahu a pořádně si neuvědomila celý rozsah své chyby až do 87. tahu. Není však důvod z této chyby příliš jásat, protože umělá inteligence se poučí, a odstraní tak další nedostatek. Obelstít ji po dnešku bude opět těžší. S takovým tempem bude za chvíli skutečně neporazitelná.

Sám Lee Se-dol prohlásil, že jeho pocit z výhry byl neocenitelný. Dále dodal, že mu nikdy tolik lidí negratulovalo za jednu jedinou vyhranou hru. Leeovo prvotní přání AlphaGo porazit se mu tak dnes konečně alespoň z části splnilo.

Uvidíme, jak si Lee Se-dol povede v poslední páté hře, která se bude hrát v úterý. Obrátilo se konečně štěstí na jeho stranu a porazí AlphaGo podruhé?

Zdroj: BBC, Zdroj obrázku: Wikimedia

reklama