reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lockdown v Malajsii narušil produkci japonských výrobců kondenzátorů

27.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Lockdown v Malajsii narušil produkci japonských výrobců kondenzátorů
Japonské firmy jako Chemi-con, Nichicon nebo Rubycon patří mezi světově nejvýznamnější výrobce kondenzátorů. Ti přitom mají své důležité provozy také v Malajsii, kde ovšem výrobu značně narušily lockdowny. 
Dobře víme, že problémy s výrobou počítačů a elektroniky se netýkají jen nedostatku čipů. Zdražují také základní materiály či suroviny a narušena je i výroba základních součástek, jako jsou MOSFETy či prosté hliníkové elektrolytické kondenzátory. V našem případě jde především o výrobu japonských firem Chemi-con, Nichicon a Rubycon, která probíhá v Malajsii, kde se během léta potýkaly s přísnými lockdowny. Ty jsou sice již pryč, jenomže nyní se nedaří opětovně rozjet výrobu, neboť pracovníci se do továren vrací jen velice neochotně a firmy s pouhými 60 % původní pracovní síly nejsou žádná výjimka. 
 
 
Elektrolytické kondenzátory jsou přitom nezbytnou součástí výbavy plošných spojů základních desek, grafických karet, konzolí či mnohé další elektroniky. A dle zdrojů serveru Digitimes mohou dodávky kondenzátorů vyráběných v Malajsii brzy klesnout o 30 až 60 procent, zatímco lhůta pro splnění objednávek už vzrostla na více než šest měsíců, přičemž nedostatek se snaží vykrývat především tchaj-wanští a čínští výrobci. 
 
Velké elektrolytické kondenzátory se tak nyní s ohledem na nedostatek už řadí po bok keramických kondenzátorů, které na moderním hardwaru najdeme už především v podobě SMD součástek, a to ve velice hojných počtech. Keramických kondenzátorů se nedostává již dlouho a ve skutečnosti by tak už možná bylo snadnější informovat o takových komponentech/materiálech, jichž je naopak stále ještě dostatek. Tedy pokud takové ještě vůbec jsou krom pamětí typu DRAM či snad NAND Flash a jestliže ano, pak se jich bude týkat alespoň zdražení vstupních surovin. 
 
Firmy, které potřebují pro své produkty kondenzátory, tak dle Digitimes typicky operují bez významných skladových zásob. To přináší i prudký růst tržeb čínských a tchaj-wanských firem a zvláště ty čínské měly začít pokrývat velkou část objednávek. Nicméně výhled do příštího roku zůstává nejistý a záviset bude především na poptávce po elektronice počítačích, kde již existují známky ochladnutí. 


reklama