reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft se pochlubil půlmiliardou zařízení s Windows 10

11.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Microsoft se pochlubil půlmiliardou zařízení s Windows 10
Microsoft si při vypuštění systému Windows 10 na trh vytyčil, že dosáhne jedné miliardy zařízení s tímto systémem do tří let (původně to byly dokonce jen 2 roky). Aktuálně dosáhl dle vlastních slov už půl miliardy, takže je ona miliarda reálná?
Z dosavadního vývoje je naprosto zřejmé, že velice těžko, neboť sotva před rokem byly Windows 10 nainstalovány na cca 300 milionech zařízení, na konci loňského září to bylo 400 milionů a nyní o více než půl roku později je to dle Microsoftu půl miliardy. Rozšiřování Windows 10 se přitom dle údajů jiných firem zastavuje, až je z těchto údajů trošku podivné, že by měl být přírůstek za poslední půlrok stejný jako za stejné období bezprostředně předtím. Pokud ale budeme Microsoftu jeho údaje věřit, pak by měl tři roky po vypuštění systému na trh, čili v polovině příštího roku, dosáhnout na nějakých 700 milionů zařízení. A to jen v případě, že rozšiřování systému už nebude příliš zpomalovat.

Dá se říci, že plány či sny o miliardě zařízení s Windows 10 zhatil kolaps mobilního sektoru Microsoftu, čili Windows Phone. Ty se ještě v polovině roku 2015, čili v době vypuštění Windows 10 na trh, slušně držely na hodnotě přes 8 milionů prodaných kusů za kvartál a Microsoft doufal, že to dále bude opět stoupat. Jenomže nastal pravý opak a prodeje se během několika kvartálů propadly na minimum.





Windows 10 se nejlépe rozšiřují mezi uživateli vybavenými moderním hardwarem, což se dá tvrdit o těch, kteří jsou registrovaní na Steamu. Tam má totiž tento systém už plná polovina lidí, přičemž před rokem to bylo nějakých 38 procent. Kdyby to tak bylo při srovnání veškerých PC, co jsou používány v širokém světě, to by Microsoft mohl být nadšený, ale mezi nimi stále vedou Windows 7.

Satya Nadella, CEO Microsoftu, se také pochlubil, že na 140 milionů lidí použije alespoň jednou za měsíc Cortanu, více než 100 milionů lidí používá Office 365 a 90 procent firem zanesených v seznamu Fortune 500 používá cloudové služby Microsoftu. Ten tak chce nyní pronikat především na firemní trh, neboť jak je vidět z výsledků Steamu, hráči a vůbec domácí uživatelé byli ti, kteří si Windows 10 osvojili nejdříve a nyní se už toto tempo značně zpomalilo.

Microsoft ale v poslední době také činí kroky, kterými si chce zajistit, aby lidé s moderním hardwarem skončili u Windows 10 a ne u starších verzích (o Linuxu a jiných systémech se nyní nebavíme). Rovnou tak zakázal aktualizace Windows 7 i 8.1 na procesorech Intel Kaby Lake a AMD Ryzen, i když k tomu není jediný rozumný důvod. Uvidíme, zda tento krok bude mít nějakou dohru, však Windows 8.1 mají ještě platnou mainstreamovou podporu, kterou můžeme brát jako formu záruky. Jedinou oficiální cestou z toho ven je upgrade na Windows 10, který je ale už placený. Nicméně neoficiálně to stále jde a zdarma.

Právě co se týče Windows 7, existují známky toho, že mnoho uživatelů odmítá tento systém opustit. Právě na Steamu, když Windows 10 zaznamenaly růst z 38 na 50 procent za poslední rok, se objevil pokles Windows 7 64bit jen o 1,76 %, Windows 8.1 spadly o 4,5 % a 32bitová verze Windows 7 o 2,45 %. I to naznačuje, proč se Microsoft rozhodl házet klacky pod nohy.

Zdroj: Extremetech
reklama