reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA Parker Solar Probe si zblízka prohlédla Venuši

10.2.2022, Jan Vítek, aktualita
NASA Parker Solar Probe si zblízka prohlédla Venuši
NASA se pochlubila novými snímky Venuše, které pořídila sonda Parker Solar Probe, jejíž hlavní úkol je pochopitelně jiný než se poflakovat kolem našeho planetárního souseda. Jde přitom o snímky ve viditelném i IR spektru. 
Parker Solar Probe nedávno dokázala vůbec poprvé proniknout do sluneční atmosféry a právě sledování Slunce je její hlavní úkol, ovšem už v červenci roku 2020 se sonda přiblížila právě i Venuši, kterou využívá pro korekci své dráhy tak, aby se přibližovala ke Slunci. V té době se na Venuši zaměřil její přístroj WISPR, díky němuž se můžeme podívat na záběry noční strany planety ve viditelném a blízkém infračerveném spektru. 
 
 
Snímky byly zveřejněny společně s plnou analýzou v Geophysical Research Letters, přičemž NASA je zařadila do svého videa, které ukazuje slabě zářící povrch planety s dobře rozpoznatelnými prvky, jako jsou různé pláně a plošiny a pozorovatelná je také slabá zář kyslíku v atmosféře. 
 
 
Záměrem přitom bylo, aby Parker pomocí WISPR dokázal sledovat mračna planety a jejich rychlost pohybu nad povrchem. Překvapivě ale přístroj pozorující ve vlnových délkách od 470 po 800 nm prohlédl i skrz tato mračna až na povrch.
 
NASA v reakci na to zapnula WISPR i při dalším průletu kolem planety, který nastal v únoru předchozího roku a právě tehdy dokázala sonda zabrat celou noční část Venuše. Při průletu nad osvícenou polovinou planety by přitom slabá záře z jejího povrchu snadno zanikla, ale nad noční částí planety ji sonda dokázala zachytit. Jde přitom o vlnovou délku světla, která je přímo na pomezí viditelného a blízkého infračerveného spektra a která už dokáže proniknout i hustými a všudypřítomnými mračny. Jde přitom o projev rozžhaveného povrchu planety o teplotě kolem 460 °C, přičemž teploty se liší dle výšky povrchu v rámci desítek stupnů, čili čím vyšší, tím chladnější a na snímcích tmavší. 
 
Jde tak o zcela nový a dosud neznámý pohled na tuto planetu a její povrch. Už v roce 1975 sice sovětská Veněra 9 dokázala zaslat zpět snímky z povrchu, ovšem co se týče celkového pohledu na planetu, poté se vesmírné agentury snažily využívat spíše radar nebo právě čistě infračervené záření. Radarovou mapu Venuše vytvořila americká sonda Magellan a infračervené snímky zase japonská Akacuki, ale nikdy nebyly k dispozici takové snímky, které poskytla nyní sonda Parker. 
 
V dohledné době se ale na Venuši, která byla v posledních desetiletích spíše opomíjena, zaměří další sondy. Je to jeden z cílů i pro evropskou misi Bepicolombo a pak i pro Solar Orbiter agentur ESA a NASA, z čehož se závěry asi teprve dozvíme a ještě tuto dekádu by pak měly startovat mise NASA DAVINCI a VERITAS a také ESA EnVision. Ty už se zaměří přímo na Venuši a budou zkoumat její atmosféru a vytvoří i podrobné mapy povrchu. 
 
Zdroj: NASA


reklama