reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NHTSA vyšetřuje autopilota Tesly: už 11 nehod do vozů s majáky

17.8.2021, Milan Šurkala, aktualita
NHTSA vyšetřuje autopilota Tesly: už 11 nehod do vozů s majáky
Funkce částečně autonomního řízení vozů Tesla rozhodně není dokonalá a pozoruhodný je zejména počet nehod Tesel s vozy s majáky. NHTSA tak spustila podrobnější vyšetřování, neboť takových nehod už bylo 11.
Funkce "autopilota" u vozů Tesla je stále jen jízdním asistentem 2. úrovně a je potřeba vůz neustále hlídat. Někteří řidiči to ale neberou v úvahu a nechávají vozu větší volnost, než by měli. Tesly nyní mohou mít novou verzi řízení Full Self Driving 9 Beta, která navzdory svému názvu stále není plně autonomním řízením. Zatím nemáme dost dat, abychom mohli vyhodnotit spolehlivost nové verze, je ale docela patrné, že ta předchozí měla problémy s vozy s majáky (většinou v noci, ale nikoli výhradně). Jen na našich stránkách jsme se věnovali minimálně třem (1, 2, 3).
 
Nehoda Tesly
foto: MSP First District
 
National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) proto spustila další vyšetřování, neboť jen od roku 2018 bylo zaznamenáno 11 nehod do vozů se zapnutými majáky, kdy byl aktivní autopilot vozů Tesla. A to není málo. Vyšetřování se bude zabývat technologií použitou u 765 tisíců vozů Model S, 3, X a Y. Připomeňme ještě, že problém s částečně autonomním řízením má nyní i čínské NIO. Ve voze ES8 s aktivní funkcí NOP se zabil 31letý zakladatel velkého řetězce restaurací.
 
Hodnota akcií společnosti Tesla včera spadla o více než 4 % a v pre-marketu to zatím vypadá, že bude klesat nadále (před otevřením trhu dalších -2 %).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama