reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Právnická firma chce žalovat Intel ve spojitosti se zpožděním 7nm procesu

27.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Právnická firma chce žalovat Intel ve spojitosti se zpožděním 7nm procesu
Společnost Intel má teď docela nepříjemné období. Nejenže pořád odkládá masový nástup 10nm procesu a 7nm proces by rovněž opět odsunut, nyní ji kvůli tomu hrozí i hromadná žaloba jménem akcionářů společnosti.
Na poli procesorů se v poslední době otřásá vše v základech. Architektuře x86 se čím dál více snaží konkurovat ARM, Ryzeny od AMD zvyšují své tržní podíly ve všech kategoriích na úkor Intelu, kterému se stále nedaří výrazněji rozjet 10nm výrobu, natož tu 7nm. A právě ta může pro Intel znamenat další nepříjemnost. Ještě před rokem se tvrdilo, že by se měla objevit někdy v roce 2021, nicméně dle posledních zpráv zveřejněných spolu s finančními výsledky to vypadá, že když bude mít Intel trochu štěstí, stihne uvedení vlastního 7nm procesu snad do konce roku 2022. Dokonce hrozí, že by to mohlo být až v roce 2023. To by ale nemuselo být tak tragické, neboť se hovoří o tom, že některé čipy by mu měly vyrábět i jiné firmy jako TSMC, která vyrábí např. pro konkurenční AMD na 7nm procesu už nějaký ten pátek). Zpoždění se chytla právnická firma Hagens Berman, která chce nyní Intel zažalovat.
 
Intel logo
 
V plánu má podání hromadné žaloby a nyní hledá akcionáře Intelu, kteří se cítí být poškozeni. Také hledá tzv. whistleblowery, kteří by případně pomohli s vyšetřováním a kteří mohou získat až 30 % vysouzené částky. Firma totiž podezřívá Intel, že záměrně manipuloval s informacemi a už dávno věděl, že se 7nm technologie kvůli problémům nestihne v prezentovaném termínu.
 
Akcie Intelu
 
Připomeňme, že na zprávu ohledně dalšího 6měsíčního zpoždění 7nm procesu zareagoval akciový trh výrazným snížením hodnoty akcií Intel o 16 %, což je na poměrně stabilní firmu, jakou je Intel, opravdu dost. AMD reagovalo v podstatě zrcadlově a o podobnou výši naopak posílilo.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama