reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung údajně chystá CPU Exynos 1 pro Windows PC

26.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Samsung údajně chystá CPU Exynos 1 pro Windows PC
Samsung je údajně dalším výrobcem, který chce na platformu Windows protlačit procesory s architekturou ARM. Na Internet unikly informace, že pro Windows PC si chystá nový výkonný procesor Exynos 1.
I když to vypadalo, že architektura x86 bude na počítačích ještě dlouho tou hlavní, poslední měsíce a roky dávají tušit, že tu má přeci jen konkurenta, který ji začíná pomalu ohrožovat. Architektura ARM, která se nejprve objevovala jen v mobilních zařízeních, se čím dál tím více tlačí i do desktopů a serverů. Apple chce z x86 přejít na svůj Apple Silicon založený na ARMu už letos, v serverové oblasti máme procesorů na ARMu hned několik. Aktivní jsou v tomto zejména Číňani, nicméně zajímavostí je např. i to, že nejvýkonnějším počítačem na světě je japonské Fugaku. A právě tento superpočítač využívá také architektury ARM. Tu má i procesor Ampera a takto bychom mohli pokračovat dále. A ARM se dostává postupně i na Windows. Procesory pro Windows PC na architektuře ARM má např. Qualcomm, ale nejsou příliš rozšířené. Své chce údajně říci i společnost Samsung. Hovoří se totiž o tom, že připravuje nový procesor Exynos 1, který bude určen právě pro Windows PC.
 
Samsung Exynos
 
Ten by měl vycházet z připravovaného Exynosu 1000, nicméně místo jader AMR Cortex-A78 by se tu měla objevit výkonnější jádra Cortex-X1. Výroba má pak probíhat pomocí 5nm EUV technologie. Zatím ale není jasné, v jaké fázi vývoje vlastně tyto nové procesory jsou (a zda vůbec), takže rozhodně nejde o něco, čeho bychom se mohli dočkat v příštích několika měsících. Každopádně bude zajímavé sledovat, nakolik se architektura ARM v budoucnu prosadí na desktopech a noteboocích, což vyžaduje zejména podporu v oblasti softwaru.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama