reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Project Bloks od Googlu je systém pro výuku programování určený dětem

28.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Project Bloks od Googlu je systém pro výuku programování určený dětem
Společnost Google vyvíjí Project Bloks, za kterým se ukrývá systém, jenž umožní i malým dětem snadno pochopit programování. Jedná se o zařízení, které bude možné volně použít pro ovládání například kreslícího robota.
To, že je školství pro dnešní dobu v některých oblastech, jako je například programování, nedostatečné, není žádnou novinkou. Proto se spousta společností snaží vymýšlet způsoby, jak děti už odmala k programování vést. Samozřejmě by nebylo dobré, kdyby se své první kroky v této oblasti děti učily přímo na počítači, navíc by je to ani nebavilo. Proto se pro děti vyvíjí hravé a barevné způsoby, jak zábavným způsobem učit programování.

Objevilo se už několik podobných projektů, za zmínku stojí malý robot Root či desková hra Cubetto. Google přišel s nápadem, který pojmenoval Project Bloks. Jedná se o open source hardware, který může každý použít, aby se i malé děti mohly s programováním setkat v jednoduché podobě.

Celý systém schovaný za názvem Project Bloks se skládá ze tří částí. První je 'Brain Board', která má představovat mozek a obsahuje Raspberry Pi Zero. Zajišťuje napájení a také připojení, může totiž přes WiFi či Bluetooth komunikovat se zařízením, které má být programováno. Další částí je 'Base Board', tedy základna. Těchto částí je víc a tyto malé destičky mohou být vzájemné propojeny a připojeny k výpočetní jednotce. Poslední položkou je 'Puck', který se zasadí do základní desky a představuje instrukce ve fyzické podobě. Tyto součástky mají různé funkce, takže existuje 'Puck' pro zapnout i pro vypnout, pro pohyb vpřed či zabočení, tyto 'Pucky' jsou opatřeny šipkami.


Tímto systémem mohou děti ovládat například nějaké robotické hračky či jinou elektroniku, možnosti využití jsou nepřeberné. Pomocí směrových šipek mohou robota nasměrovat či díky jiným příkazům mohou přehrávat hudbu z reproduktoru. Google chce, aby děti mohly v budoucnu tyto základní dovednosti využít při skutečném programování u počítače. Ze začátku si děti totiž potřebují na programování jednoduše sáhnout a brát to jako fyzickou věc.

Google tento hardware nabídl volně k použití, protože chce, aby vývojáři více vyráběli hračky, které se budou dát programovat. Google vytvoří samotnou technologii, na které se pak může dál stavět. Není to tak, že by se společnost rozhodla vyrábět programovatelné robotické hračky pro děti. Project Bloks je však stále ve fázi vývoje, v současné době na něm pracují vědci z Research at Google, Google Creative Lab, Ideo a Stanfordovy univerzity a univerzity Chiang Mai. Celý projekt vznikl v roce 2013.

Jednou z možností využití tohoto systému pro programování je Coding Kit, tímto způsobem jdou ovládat právě robotické hračky. Coding Kit chce Google otestovat s dětmi ve vybraných školách, společnost bude dělat různé studie a bude shromažďovat data. Všechno by mělo být poté přístupné i veřejnosti, protože už i ve fázi vývoje Google očekává zpětnou vazbu.

Pokud se Googlu vše povede, Project Bloks přinese velké množství cenově přístupných programovatelných hraček. Kdyby si měl totiž každý výrobce navrhovat hardware sám, stálo by to spoustu peněz a bylo by k tomu potřeba spoustu znalostí a odborníků. Takto tuto práci vykoná Google a otevře tak nové možnosti designérům a vývojářům, kteří tento systém budou chtít použít. Project Bloks je obecná technologie, na které se dá dále ještě stavět a meze se nekladou.

Vzdělání se však Google nesnaží modernizovat jen v oblasti programování, které zpřístupňuje menším dětem. I přímo na školách má velké plány a provádí změny. Google tak zavádí výlety pomocí virtuální reality nebo také propojení chromebooků v rámci jedné třídy.

Zdroje: theverge.com, engadget.com

reklama