reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX odsouvá let Dragonu s posádkou na rok 2018

15.12.2016, Jan Vítek, aktualita
SpaceX odsouvá let Dragonu s posádkou na rok 2018
Exploze rakety Falcon9 v září už způsobila, že SpaceX ztratila jeden kontrakt společnosti Inmarsat, která nemohla čekat. A nyní ještě před vyhotovením závěrečné zprávy je už jasné, že se posune také plánovaný let lodi Dragon s posádkou.
O lodích Dragon víme, že s nimi počítala také NASA pro dopravdu astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici, a to již v roce 2017 v rámci NASA Commercial Crew Program. Nyní už je jasné, že toto bohužel v příštím roce nenastane a Dragon v2 se s posádkou na palubě podívá do vesmíru nejdříve v roce 2018. Může za to především exploze Falconu 9 na začátku září, která nastala při doplňování paliva. SpaceX už říká, že bezpečně zná příčinu tohoto selhání, ale závěrečnou zprávu firma ještě nevyhotovila. Tehdy rozladila především Facebook, jehož satelit už byl na palubě rakety a poté se musela po jiném způsobu dopravy poohlédnout také britská společnost Inmarsat, jejíž satelit S-band nemohl čekat na opětovně spuštěné lety Falconu 9. Ostatně ten by měl dle plánu startovat již zítra.



Přesnou a konkrétní příčinu odložení startů Dragonu s posádkou ale zatím neznáme. Může jít také o rozhodnutí společnosti SpaceX tankovat palivo do raket, na jejichž vrcholku již sedí posádka připravená na start. Využívá totiž podchlazené palivo, díky čemuž se jej vejde do rakety více, ale právě proto není možné se startem po dotankování zbytečně otálet. NASA se však na toto rozhodnutí netvářila moc přívětivě, ale ani ona ještě k tomu nevydala žádné oficiální stanovisko. Je ale jisté, že bude chtít záruky bezpečnosti celého procesu, pokud s ním vůbec bude souhlasit.

SpaceX ostatně počítá i s možností, že by Falcon 9 opět vybuchl, ať už na zemi nebo při cestě vzhůru. Pro tyto případy je loď Dragon vybavena záchranným systémem, který ji s pomocí trysek rychle dostane pryč. Dle Elona Muska by tento systém posádku zachránil, kdyby měl Falcon 9 v září na svém vrcholu právě obsazený Dragon a ne pouze satelit.

Každopádně dle nového plánu poletí Falcon 9 s Dragonem a lidmi na palubě až v květnu roku 2018, což znamená asi půlroční zpoždění. Ovšem už v příštím roce poletí alespoň Dragon schopný nést posádku a s ním proběhne test padáků, vesmírných obleků a také se vyzkouší rampa pro nástup astronautů. Je také třeba poznamenat, že kvůli zpoždění se firmě SpaceX přiblíží konkurenční Boeing, jehož test kabiny CST-100 bez posádky proběhne v červnu 2018 a s ní má letět už v srpnu téhož roku.

Po sedmi letech by tak NASA měla mít k dispozici jiný způsob dopravy lidí na ISS než ruské Sojuzy, v jejichž případě se platí kolem 82 milionů dolarů za jedno místo. SpaceX i Boeing by si měli účtovat mnohem méně.

Zdroj: Extremetech
reklama