reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba do tří měsíců dostane na trh HDD s mikrovlnnou asistencí zápisu

8.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Toshiba do tří měsíců dostane na trh HDD s mikrovlnnou asistencí zápisu
Společnost Seagate se dopracovala k vypuštění prvních disků s HAMR ještě v tomto roce, jak nedávno slíbila, přičemž Toshiba sází spíše na konkurenční technologii MAMR využívající ne laser, ale mikrovlny. 
Společnost Hoya, výrobce ploten pro pevné disky, sice nedávno odznačila MAMR v podstatě za slepou uličku a vyzdvihla HAMR jako to pravé pro dosažení vysokých met pro hustotu zápisu, ale na výsledky tohoto souboje si ještě počkejme. Nyní tu máme právě reakci Toshiby na oznámení firmy Seagate o prvních HAMR HDD chystaných na tento měsíc. Tyto dvě technologie přitom patří do souboru EAMR, neboť využívají zahřívání ploten pro účely zápisu dat. HAMR však na to jde s pomocí laseru a MAMR zase využívá mikrovlny. 
 
 
Už v únoru 2019 oznámil výrobce ploten Showa Denko K.K. (SDK) tu skutečnost, že má k dispozici plotny pro MAMR disky a Toshiba je měla využít pro své 18TB modely, a to v podobě ploten pro 2 TB v sestavě po devíti. 
 
 
Toshiba dříve o svém vývoji mlčela, ale nyní se už konečně ozvala a uvedla, že má k dispozici vzorky svých 18TB MAMR HDD, které rozesílá vybraným zákazníkům a ti je budou certifikovat ve svých provozech. Tento proces by měl skončit nejpozději v březnu a ihned poté můžeme očekávat formální představení nových disků. 
 
V blízké budoucnosti tak uvidíme souboj mezi HAMR firmy Seagate, MAMR v podání Toshiby, ovšem co třetí a poslední zbývající výrobce, Western Digital? Ten původně chtěl využívat od tohoto roku také technologii MAMR, která je jednodušší na implementaci, neboť na rozdíl od HAMR s novými hlavami, plotnami a záznamovou vrstvou vyžaduje pouze nové hlavy. Pak se ale ve WD rozhodli pro mezistupeň známý jako ePMR (energy-assisted perpendicular magnetic recording). Z hlediska kapacity HDD je ale aktuálně pozadu právě Toshiba, která na rozdíl od zbylých dvou výrobců nemá v nabídce 18TB modely.
 
Všichni se ale nyní musí zaměřit na výrobu podnikových modelů, neboť trh s HDD pro běžné uživatele a jejich elektroniku chřadne a zakrátko v podstatě zmizí. Právě to představuje nevýhodu pro toho, kdo se dříve orientoval zvláště na tento trh a to je spíše Toshiba, která byla největším výrobcem 2,5" HDD pro mobilní počítače a z nich disky mizí obrovským tempem.  Toshiba ale doufá, že svůj pouze 15% podíl na trhu s HDD už velice brzy rozšíří alespoň na 20 %. 


reklama