reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Za Uranem se mají skrývat dva další měsíce

17.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Za Uranem se mají skrývat dva další měsíce
Dle některých astronomů nám planeta Uran ještě neukázala všechny své souputovníky. V zákrytu za ní se mají totiž nacházet dva menší měsíce, které by tak rozšířily již tak široký zástup přirozených družic této planety.
Ledový obr Uran má u sebe celkem 27 známých měsíců a dle některých astronomů má dva další, které nikdy nikdo neviděl. Přesto by i tak Uran značně zaostával za svými konkurenty, planetami Jupiter a Saturn. První z nich má totiž 67 známých měsíců a druhý zaostává jen o pět kusů. Na druhou stranu je Uran v porovnání s nimi také mnohem menší.




Uran a jeho měsíce


Astronomové, kteří mluví o dalších dvou měsících za Uranem, se odkazují na znovu prozkoumaná starší data, která nasbírala před desetiletími sonda Voyager 2. Ta v roce 1986 objevila, že Uran má u sebe asi třikrát více měsíců, než se myslelo, a to právě 27. Nyní tuto verzi zpochybňují Rob Chancia a Matthew Hedman z Univerzity v Idahu. Dle jejich analýzy má jít o dva malé měsíce s průměrem mezi 4 a 14 kilometry, což není moc, ale jak tito astronomové říkají, alespoň 4 známé měsíce Uranu jsou ještě menší.

Mark Showalter z institutu SETI to považuje za docela možné, a tak se se svými kolegy chystá pro sledování Uranu vyhradit drahocenný čas Hubbleova dalekohledu. Pokud tam ony měsíce jsou, právě Hubble má nejvyšší šanci je objevit, a potvrdit tak jejich existenci. Ostatně Uran si zvýšenou pozornost zaslouží, neboť byl doposud v porovnání se Saturnem a Jupiterem značně opomíjen. Však i aktuálně má NASA u Jupiteru sondu Juno, nedávno ukázala objevené gejzíry na jeho Europě a kolem Saturnu zase donedávna obíhala sonda Cassini, která už zanikla právě v něm. Na Uran se přitom zaměřila doposud pouze jedna sonda, a to právě Voyager 2.




Uran a šest jeho největších měsíců: Puck, Miranda, Ariel, Umbriel, Titania a Oberon


Ale astronomy se zájmem o Uran přesto může potěšit, že na něj NASA a ani ESA nezapomněly. NASA plánuje pro 20. léta vypustit jaderně napájenou sondu v rámci cca 2 miliardové mise (v dolarech) a Evropané zase plánují misi se všeříkajícím názvem MUSE (Mission to Uranus for Science and Exploration). Ta má studovat Uranovu atmosféru, vnitřní složení, prstence, měsíce a magnetosféru. Využít se má tak rovněž sonda, která dle plánu odstartuje na raketě Arianne 5 v roce 2026, přičemž rozpočet mise je podobný, a to 1,8 mld. eur. Jenomže Uran je daleko, a tak i když vše půjde podle plánu, sonda se k němu dostane až v roce 2044.

Zdroj: NewScientist
reklama