reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cassini započal poslední rok mise a chystá se na velké finále

16.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Cassini započal poslední rok mise a chystá se na velké finále
NASA vypustila Cassini do vesmíru již v roce 1997 a tato sonda nyní již více než 12 let obíhá kolem Saturnu a studuje nejen jej, ale i jeho měsíce. Nyní právě odstartoval její poslední rok, na jehož konci ji čeká velké finále. Co to bude?
Sonda Cassini obíhá kolem Saturnu už dostatečně dlouho na to, aby mohla na jeho severu pozorovat zimu a jaro a na jihu zase léto a podzim. Pokryla tak za pouhých 12 let téměř celý rok na planetě, a to téměř, neboť celý její rok trvá našich pozemských 30 let. My jsme se naposledy podívali na to, co sonda Cassini odhalila na měsíci Titan.




- severní polokoule Saturnu z letošního roku - klikněte pro zvětšení -


Cassini svou primární misi splnil již v roce 2008 a od té doby byla dvakrát prodloužena až do září příštího roku. Cílem sondy bylo podívat se na trojrozměrnou strukturu a chování prstenců kolem Saturnu, zjistit složení povrchu jeho přirozených družic, zaměřit se na jeho magnetosféru, atmosféru a pak se také blíže podívat právě na měsíc Titan. Máme od ní ale také řadu zajímavých fotografií, jako třeba tu následující ze "dne, kdy se Země usmála". Pozemšťané totiž byli vyzváni, ať se usmějí a zamávají sondě, která je fotila 19. července 2013. Vidíte se?




- Země jako malá modrá tečka pod prstenci Saturnu -


Co tedy nyní čeká sondu Cassini? Její finále začne 30. listopadu, kdy bude navedena na dráhu procházející hned kolem vnějšího okraje hlavních prstenců. Těchto oběhů (tzv. F-ring oběhy) provede celkem 20 a každý z nich potrvá přibližně týden. Cassini se tak dostane asi 7800 kilometrů od úzkých prstenců F, takže bude možné jako dosud nikdy vidět jejich smyčkovitou a lemovanou strukturu, stejně jako malé měsíce, které se v nich nacházejí. Naposledy se Cassini tak blízko k nim dostal při svém prvotním přiblížení k Saturnu v roce 2004, ale to mohl pozorovat jen jejich stinnou část. Nyní se na ně podívá pořádně se Sluncem v zádech.

"Grand Finale" začne nejdříve v dubnu 2017, kdy Cassini proletí velice blízko kolem měsíce Titan, který (jako mnohokrát předtím) ovlivní jeho dráhu. Nyní se sonda dostane mezi samotný Saturn a jeho prstence. To je dosud neprozkoumaná oblast široká jen nějakých 2400 kilometrů a Cassini se do ní podívá hned 22krát. Očekává se, že poprvé se do této oblasti zanoří 27. dubna. NASA to bere jako v podstatě celou novou misi, neboť pro takový úkol by se vyplatilo uspořádat celou jednu výpravu. Cassinu bude přitom mapovat magnetické a gravitační pole planety a také nám přinese velice podrobné záběry atmosféry, možná odhalí nové skutečnosti týkající se vnitřní struktury planety a upřesní, jak dlouho trvá její den. Dále se astronomové dozví přesnější údaje o celkové hmotnosti prstenců, což pomůže zpřesnit určení jejich stáří a poprvé dostanou analýzu prachových částeček pocházejících z hlavních prstenců a také toho, co se ukrývá ve vrchních částech atmosféry.

Velké finále bude zakončeno 15. září 2017, kdy se Cassini ponoří do Saturnu a než v něm shoří, pokusí se vyslat k Zemi údaje o chemickém složení planety. Tým Cassini pro oslavu posledního roku mise vypustil také video, které ukazuje časosběrný záznam Saturnu pořízený za dobu 44 hodin.

Zdroj: NASA
reklama