Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

14 nm pošesté: Intel chce zachytit nástup CPU Zen 2 pomocí Comet Lake

26.11.2018, Jan Vítek, aktualita
14 nm pošesté: Intel chce zachytit nástup CPU Zen 2 pomocí Comet Lake
Už to málem vypadalo, že aktuální Core 9. generace, čili Coffee Lake Refresh, budou poslední generace 14nm desktopových CPU od Intelu a následovat už budou bezprostředně 10nm čipy. Nebude to ale 10 nm, jako spíše 10 jader, která nabídne údajný Comet Lake.
Intel přišel na svět se 14nm procesem v rámci generace Broadwell, kterou sice v desktopové podobě málem zcela přeskočil, aby dodal jen dva různé procesory, ale pak to sám označil za velkou chybu, na kterou finančně doplatil. Od té doby se skutečně snaží dodávat na trh nové procesory, ať už k tomu je či není pádný důvod, takže kdyby se toho držel v době procesorů Broadwell, připravil by jistě alespoň další 22nm procesorovou generaci, než aby nevypustil na trh nic. Nyní byly motivace Intelu poupraveny ještě nástupem firmy AMD, takže ten se nyní snaží ještě útočit navyšováním počtu jader. 
 
 
První 14nm desktopová generace procesorů Intel tak byla Broadwell, pak Skylake, Kaby Lake, Coffee Lake, Coffee Lake Refresh a nyní tak očekáváme Comet Lake, v pořadí již šestou. Anebo také třetí v pořadí, v jejimž rámci se Intel odhodlá k navýšení počtu jader, a to rovnou na deset. To nám pak ukazuje i to, že AMD bude dále tlačit na pilu, jak ostatně samo rádo prohlašuje a že my můžeme rozhodně očekávat více než 8jádrové procesory Ryzen v rámci třetí generace. 
 
Procesory Comet Lake jsou dle zdroje zprávy chystané na příští rok, ostatně nic jiného nepřipadá v úvahu. 7nm procesory AMD přitom mají dorazit mnohem dříve než ke konci příštího roku, takže Intel se přirozeně obává další konkurence, pro niž si chystá až 10jádrové procesory pro LGA 1151. Tyto informace jsou zdrojem zprávy servírovány jako hotová věc, ale zatím je ještě třeba je brát s rezervou. 
 
Je otázka, zda se Comet Lake budou v rámci architektury nějak výrazně lišit od Coffee Lake (Refresh), ale dá se usuzovat, že v předvečer 10nm procesu už se nic moc měnit nebude. Stejně tak ale téměř nic nevíme o 3. generaci procesorů Ryzen. Je už jasné, že první 7nm procesory od AMD budou serverové a Lisa Su se dosud vyhýbala odpovědi na otázku, kdy asi tak dorazí 7nm desktopové/mobilní procesory. Nevíme ani to, jestli budou založeny na designu nových EPYC, čili zda využijí malé 7nm chiplety kolem 14nm I/O jádra, nebo to budou 7nm monolity.