reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

7nm APU od AMD pro budoucí PlayStation jsou chystaná na 3. kvartál 2020

16.4.2019, Jan Vítek, aktualita
7nm APU od AMD pro budoucí PlayStation jsou chystaná na 3. kvartál 2020
Server Digitimes informuje, že AMD si chystá APU pro budoucí konzoli PlayStation firmy Sony, která jsou připravována pro 3. kvartál příštího roku. Půjde přitom o 7nm čipy a je otázka, jestli to bude ještě první verze této technologie, nebo už druhá s EUV.
Že bude v příští generaci herních konzolí Sony využito APU od firmy AMD, to jsme očekávali tak nějak automaticky, protože si lze těžko představit něco jiného. Otázka zněla, co to bude a kdy to přijde. 
 
APU v PlayStation 4
 
My jsme zrovna nedávno mluvili o APU AMD Gonzalo, které by měly být využity právě i v další PlayStation, ale také v konkurenčním Xboxu. AMD už má evidentně k dispozici vzorky těchto čipů, takže už ví, jak jsou na tom a díky tomu se už skutečně daly očekávat informace o tom, kdy budou nová APU připravena. 
 
Server DigiTimes mluví o tom, že nová 7nm APU pro konzole budou připravena ve 3. kvartálu 2020, ale co to znamená? Budou snad od tohoto kvartálu teprve k dispozici pro výrobce konzolí, nebo to znamená už jejich nástup na trh v hotových produktech? Dalo by se očekávat, že Sony a Microsoft se budou snažit své nové konzole vyslat na trh v tu nejlepší dobu a to je rozhodně předvánoční nákupní sezóna. Ve 3. kvartálu by tak mohl být už v plné síle marketingový hype a od 4. kvartálu by se dala očekávat dostupnost samotných konzolí, ale to je jen předpoklad, nicméně je založen na už starších zprávách, které udávaly, že nová PlayStation dorazí v druhé polovině roku 2020. 
 
Ze zprávy se ještě dozvídáme, že APU pro Sony budou pouzdřit a testovat firmy Advanced Semiconductor Engineering (ASE) a Siliconware Precision Industries (SPIL) a lze očekávat, že samotné AMD pro výrobu těchto čipů použije kapacity TSMC, i když teoreticky by to mohlo jít i u Samsungu. AMD by tak u TSMC vyrábělo nejen své veškeré procesory založené na Zen 2, ale také nové generace grafik a pak i APU pro konzole, čímž by se z něj stal jeden z největších odběratelů 7nm čipů. Ostatně konzole PlayStation 4 se už prodalo téměř 100 milionů kusů a lidé jsou už natěšeni na novou generaci, která přijde po cca sedmi letech. 
 
Zdroj: Digitimes 


reklama