reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

7nm NVIDIA Ampere prý v první polovině 2020

7.10.2019, Jan Vítek, aktualita
7nm NVIDIA Ampere prý v první polovině 2020
Nové informace o příští grafické generaci společnosti NVIDIA přicházejí na světlo světa díky zprávě z Igor's Lab a pak tu také máme nové certifikační údaje od EEC. To vše si můžeme dát do souvislostí se zprávou od Digitimes.
Jde v podstatě už o třetí potvrzení toho, že se NVIDIA Ampere chystají vstoupit na trh v příštím roce, přičemž od Igor's Lab se dozvídáme, že by to měla být jeho první polovina. Server Digitimes přitom již dříve uvedl, že Ampere bude vyrábět Samsung pomocí svého 7nm procesu a že tato generace přijde na trh v příštím roce, takže nové informace nejsou vůbec překvapivé a to je jedině dobře. Navíc můžeme oba tyto zdroje brát jako vysoce spolehlivé, jak se ukazuje na základě toho, co sdělovaly dříve a jaká byla skutečnost. 
 
 
Server wccftech ještě k tomu vyšťoural v záznamech ECC certifikací označení čipů GA104 a pak konkrétněji GA104-400. To ukazuje právě na Ampere, ovšem na základě tohoto záznamu nelze tvrdit vůbec nic, protože jde jen o registraci názvů případných produktů. Pokud bychom v tom ale chtěli něco hledat, pak čip GA104 ukazuje na Ampere pro novou vyšší třídu (nástupce RTX 2080 Super). 
 
 
Zatím ovšem nelze bezpečně říci ani to, že NVIDIA s Ampere počítá pro nové herní karty. Ostatně, jak dobře víme, generace Volta se herním grafikám zcela vyhnula, i když to samozřejmě automaticky neznamená, že se historie bude opakovat. Ostatně NVIDIA tehdy připravovala Turingy a svou RTX revoluci a nyní by ji snad měla podpořit novým hardwarem, který zvládne kvalitnější ray tracing. Vedle toho se také už probudila konkurence, od níž v dohledné době očekáváme soupeře i pro RTX 2080 Ti, což NVIDIA si také nebude chtít nechat jen tak. 
 
Zvědaví také můžeme být na to, jak se předvede 7nm EUV proces firmy Samsung. To je zatím velká otázka, což by ostatně platilo i v případě, kdyby si NVIDIA vybrala odpovídající technologii u TSMC. 7nm s EUV totiž bude výrazně odlišný od dnes používaného 7nm procesu pro výrobu Zen 2 a Navi, takže i v případě AMD můžeme jen čekat na to, jak se ukáže v praxi. Stejně tak vůbec neznáme důvody, proč si NVIDIA vybrala Samsung a ne svého dlouholetého partnera v podobě TSMC. Jde o kvalitu, cenu, výrobní kapacitu nebo kombinaci více faktorů?
 
V každém případě bude i příští rok velice úrodný na nový hardware a za to můžeme být vděční především společnosti AMD, ale samozřejmě i technologickému nástupu firmy TSMC. AMD má navíc možnost rovněž využít služeb společnosti Samsung a nyní už bez ohledu na závazky ke GlobalFoundries, z nichž se v případě nejmodernějších procesů už vymanilo. 
 
Zdroj: techPowerUp 


reklama