reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Příští grafickou generaci NVIDIE bude vyrábět Samsung pomocí 7nm EUV

4.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Příští grafickou generaci NVIDIE bude vyrábět Samsung pomocí 7nm EUV
Není to tak dávno, co server Digitimes hlásal, že v příštím roce můžeme očekávat grafickou generaci NVIDIA Ampere založenou na 7nm procesu s EUV. Nyní nám to alespoň částečně potvrzuje přímo zástupce firmy NVIDIA. 
Server Digitimes na začátku června hlásal, že příští generace grafických čipů NVIDIA už konečně budou očekávané Ampere a že budou vyráběny pomocí 7nm procesu s využitím EUV. To ovšem není nic senzačního či neočekávaného. Daný proces by měl být v příštím roce už dávno zaběhnutý a kdyby nepřišla generace Turing, očekávali bychom namísto ní právě Ampere. 
 
 
Je ale dobré mít v tomto ohledu potvrzení od samotné NVIDIE, alespoň co se týče použitého procesu a konec konců, zda se daná generace bude jmenovat Ampere nebo jinak, to je v podstatě jedno. Nicméně vzhledem k tradičnímu tajnůstkářství NVIDIE do posledních chvílí je také trošku překvapivé, že Yoo Eung-joon, její korejský šéf, už nyní potvrdil Samsung jako výrobního partnera a že ten využije svůj 7nm EUV proces. Už to nejspíše nemělo žádnou cenu skrývat, ostatně o Samsungu mluvila už před měsícem právě i zpráva Digitimes.
 
Yoo k tomu uvedl, že dává smysl, aby NVIDIA použila k výrobě GPU příští generace 7nm proces firmy Samsung Electronics, což ale bohužel nijak dál nerozvedl. Dodal pouze, že Samsung těžce pracoval na to, aby si pro své továrny získal nové zákazníky či partnery. Nejspíše tak tím naráží i na snahu této firmy probojovat se do čela světově největších výrobců čipů, kam se nedávno krátce dostala, ale zase musela ustoupit i kvůli prudkému poklesu poptávky po pamětech, takže nyní je největší opět Intel. Samsung se ale nevzdává a uvádí, že v příštích letech bude mohutně investovat s cílem Intel opět předběhnout. 
 
V tomto případě jde ale spíše o souboj mezi Samsungem a TSMC, jako dvěma největšími firmami zajišťujícími zakázkovou výrobu počítačových čipů. Ty mají nyní srovnatelnou technologickou úroveň. Obě už jsou schopny využít EUV ve výrobě, zatímco Intel v tomto ohledu kulhá.
 
 
Tato zpráva také přichází v době, kdy se ukázalo, že už na výrobě čipů TU106-410-A1 se Samsung podílí, ovšem v tomto případě jde pouze o jejich pouzdření. Turingy vyrábí a stále vyrábět bude společnost TSMC. 
 


reklama