reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Adata: cena pamětí NAND Flash bude klesat, v případě DRAM spíše ne

26.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Adata: cena pamětí NAND Flash bude klesat, v případě DRAM spíše ne
Společnost Adata si všímá cen různých pamětí především z pohledu zákazníka firem, které je vyrábějí. Podívejme se nyní na to, jak právě ona vidí budoucí vývoj cen pamětí NAND Flash a také DRAM. 
Simon Chen, předseda společnosti Adata Technology, se vyjádřil k cenám pamětí a dobré zprávy má pro nás jako zákazníky především s ohledem na vývoj cen NAND Flash. Ty už s ohledem na kapacitu letos klesly na ceně o 50 procent, a to především díky rozšíření výrobní kapacity předních výrobců. 
 
 
V příštím roce můžeme očekávat další výrazný pokles cen, jak se rozběhnou další chystané provozy a dle Chena pak budou někteří výrobci těchto pamětí čelit velkým problémům. Budou bojovat o to, aby při výrobě pamětí vůbec zůstalo u výdělečné činnosti, takže Chen neočekává nic jiného než přiblížení cen výrobním a jiným nákladům. 
 
Ostatně dnes je ve světě až sedm výrobců pamětí NAND Flash, kteří se pohybují z hlediska technologií v čele. Mezi ně patří především Samsung, Toshiba Memory s Western Digital, Micron a Intel a pak i SK Hynix. Ti všichni už představili své 96vrstvé paměti 3D NAND a obecně platí, že ty se ve velkém začnou vyrábět v první polovině příštího roku. A právě to bude mít za následek výrazný pokles poměru kapacity a ceny. 
 
Ale co paměti DRAM? Jak dobře víme, jejich vývoj závisí především na firmách Samsung, SK Hynix a Micron, přičemž v tomto roce se objevila další obvinění z toho, že se domlouvají na koordinovaných akcích, jež mají zajistit udržení vysokých cen. Bloomberg přitom nedávno informoval, že právě Samsung chce v očekávaní nižší poptávky snížit produkci pamětí, aby pomohl udržet hladinu cen. 
 
Společnost Adata očekává, že ceny pamětí DRAM v příštím roce nejspíše zůstanou podobné jako nyní. Důvodem má být to, že všechny tři jmenované firmy neplánují výrazné rozšíření výroby, pokud vůbec nějaké, ačkoliv se očekává vyšší poptávka po pamětech pro datacentra, herní zařízení, IoT a automobilové systémy. To jsou ale poněkud rozporuplné informace vedle toho, co udává DRAMeXchange. Nicméně nikdo alespoň nemluví o tom, že paměti DRAM budou dále zdražovat. 
 
Zdroj: Digitimes


reklama