reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DRAMeXchange stále očekává pokles cen DRAM i NAND Flash

12.10.2018, Jan Vítek, aktualita
DRAMeXchange stále očekává pokles cen DRAM i NAND Flash
Už řadu měsíců se mluví o tom, že ceny pamětí DRAM a NAND Flash mají v dohledné době klesat. DRAMeXchange i nyní informuje, že to stále platí a pokles cen těchto pamětí očekává v příštím roce. Jsou už nějaké náznaky?
DRAMeXchange, divize Trendforce, se ozývá na toto téma celkem často. Naposledy to bylo letos v srpnu, kdy se stále mluvilo o poklesu cen a to stále platí. A co se tedy říká nyní? Už v tomto kvartálu se očekává na burze pokles cen pamětí, a to po osmi kvartálech neustálého růstu. Bude z toho navíc nový trend, takže cena má klesat i v průběhu příštího roku, takže ten by mohl být i z hlediska cen vhodný pro upgrade.
 
Však se na trh dostanou 7nm procesory AMD, budeme už pořádně vědět, jak na tom jsme z hlediska nových karet NVIDIA a jejich technologií s jádry RT a Tensor a opět AMD by už také mělo na trh vyslat novou generaci herních grafických čipů Navi. To by se navíc mělo spojit i s poklesem cen SSD, respektive jejich poměru kapacity a ceny. 
 
 
DRAMeXchange předpojládá, že průměrná cena DRAM meziročně klesne o 15 až 20 %, a to kvůli několika příčinám. Očekává se, že ochladne poptávka po chytrých telefonech, existuje nejistota ohledně dodávek serverů, která je spojena s výrobními kapacitami Intelu a to rovněž ohrožuje i trh s notebooky a desktopy. 
 
Samotní výrobci DRAM vidí velkou šanci, že na trhu se objeví nadbytek pamětí RAM a také že už Samsung, největší světový výrobce těchto pamětí, údajně chce kvůli tomu snížit výrobu. To je spojeno i s tím, že 1Xnm procesy, jimiž se moderní pamětí DRAM vyrábí, budou vyladěnější a zvýší se výtěžnost waferů. Ta má v příštím roce přinést celkově zvýšenou kapacitu všech vyrobených pamětí o 22 %. 
 
A co NAND Flash? Jejich cena už v uplynulém třetím kvartálu klesla o 10 % a v aktuálním má spadnout až o 15 %. V celém příštím roce pak klesne o dalších 25 až 30 %, a to především díky navyšované výrobní kapacitě týkající se především 3D NAND Flash. O zákazníky budou v příštím roce bojovat především výrobci serverových úložných zařízení.
 
Své dopady pak může nakonec mít i obchodní válka mezi Čínou a USA. Pokud se něco nestane, Američané budou mít hned od začátku nového roku 25% celní tarif na většinu hardwaru vyrobeného v Číně. Otázka je, jaká opatření budou schopni zavést výrobci, aby nemuseli na své produkty lepit Made in China a jaký efekt to celé nakonec bude mít.
 
Co se týče vývoje cen pamětí DDR4 RAM na našem trhu, tam už jejich ceny nějakou dobu klesají, nebo v posledních dvou měsících začaly klesat. Vývoj cen je tak pro zákazníka pozitivní a to by se mělo jen zlepšovat.
 
Zdroj: Digitimes


reklama