reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bloomberg: Samsung sníží produkci DRAM ve snaze udržet vysoké ceny

21.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Bloomberg: Samsung sníží produkci DRAM ve snaze udržet vysoké ceny
Agentura Bloomberg přináší další informace o tom, že Samsung se chystá snižovat produkci pamětí DRAM. Očekává se totiž snižování poptávky, takže akci Samsungu můžeme jednoznačně vidět jako snahu udržet vysoké ceny pamětí.
Nedávno nás o tom samém i ve vztahu s firmou SK Hynix informoval server Digitimes odkazujíc se na své zdroje v průmyslu. Nyní se ozval Bloomberg se svými informovanými zdroji, který mluví ale pouze o firmě Samsung. 
 
pokles trhu s PC odnesli především malí výrobci
 
Už uprostřed prázdnin se přitom začaly objevovat zprávy, že z nedostatku pamětí DRAM bude brzy nadbytek. Může za to snižující se poptávka a nyní bezesporu rovněž problémy Intelu s nedostatečnou kapacitou 14nm výrobních linek, které mají přinést výrazný pokles celému PC odvětví, jež už se v tomto roce chystalo odrazit ode dna. 
 
Z posledních zpráv je tak zřejmé, že pokles poptávky po pamětech DRAM je zcela reálný a výrobci jako Samsung reagují. Na trhu s DRAM přitom nyní panuje situace, která tu nikdy předtím nebyla. Téměř celý jej ovládají tři společnosti, a sice Samsung, SK Hynix a Micron, které dohromady drží 95,5 % podílu a Samsung je mezi nimi král s podílem 46 %. 
 
 
V minulosti se přitom objevil případ, kdy se výrobci pamětí DRAM dohodli a vytvořili kartel s cílem držet ceny pamětí nahoře a ze stejné věci jsou obviňováni i dnes. Tehdy ale byla v roce 2002 situace na trhu zcela odlišná a také těchto dohodnutých firem bylo pět: Hynix, Infineon, Micron Technology, Samsung a Elpida. Společnosti Samsung, SK Hynix a Micron tehdy dohromady držely "jen" 61 procent trhu. 
 
Pokud tedy nyní mají korejské firmy Samsung a SK Hynix omezit výrobu pamětí, když samy dvě ovládají cca tři čtvrtiny trhu, je zřejmé, že z našeho toužebného čekání na pokles cen pamětí nejspíše nezbyde nic. Bloomberg přitom mluví nejen o stabilizaci cen pamětí na současných úrovních, ale také o opětovném růstu, který by mohl nastat. Samsung tak chce raději udržovat na trhu napětí v nabídce a poptávce, než aby se pokusil zvýšit svůj podíl na trhu a riskoval snížení cen pamětí, a tedy i svých marží. Tento stav oligopolu pak zřejmě vyhovuje i ostatním dvěma firmám. 
 
Nám nezbývá než si počkat na to, kam se bude ubírat vývoj cen (především) paměťových modulů DDR4. Ty přitom začaly v posledních dvou měsících po dlouhé době v řadě případů znatelně klesat a nyní se už naopak ukazují známky opětovného růstu: 
 
 
 
Zdroj: Bloomberg 


reklama