reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Adobe sprovodí ze světa Flash plugin do roku 2020

26.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Adobe sprovodí ze světa Flash plugin do roku 2020
Adobe Flash se stal v minulých letech v řadě případů branou umožňující ovládnutí cílového počítače, a to kvůli svým kritickým chybám, které nezřídka bývaly zneužívány. I to přispělo k jeho pádu a nyní už byl naplánován konec Flashových pluginů. 
Před řadou let běželo v prohlížečích na Flashi vše, co se hýbalo, ať už šlo o reklamy, videa nebo různé hry, atd. Nicméně tato doba už je naštěstí pryč a k dispozici jsou jiné alternativy a především HTML5. Od Flashe se postupně odklonily velké firmy jako Google či Facebook a začalo být zřejmé, že je odsouzen k postupné záhubě. První známky úpadku se přitom objevily už v roce 2007, kdy se objevil první iPhone, jenž však Flash nepodporoval a Steve Jobs uvedl, že ani nebude, neboť Flash je nevítaná "relikvie PC éry". 
 
 
Na straně firmy Google a jejího Androidu byl Flash akceptován a mobilní verze přišla v roce 2010 s verzí Android 2.2 Froyo, ovšem nefungovala zrovna svižně a vývoj vázl. Samotné Adobe přestalo podporovat mobilní Flash v roce 2012 a v té době se stejně příslušní vývojáři už většinou přesunuli k HTML5 a bylo jasné, že když se Flash neprobojoval do mobilů a tabletů, bude mít své přežití v upadajícím světě PC velice těžké. 
 
Nyní tak ani na PC už na Flash moc nenarazíme a ten přežívá třeba ve hrách na Facebooku, ale i ten uvádí, že se svými partnery pracuje na pluginu Unity, který vývojářům těchto her a jiných flashových aplikací pomůže snadno migrovat na jiné platformy. A co se týče firmy Apple a jejího Mac OS X, z toho Flash v předinstalované podobě zmizel už před lety. 
 
No a vzhledem k tomu, že už i vývojáři prohlížečů oznamují konec podpory Flashe, a to Mozilla ve svém Firefoxu od roku 2019 a Google v Chrome o rok později. Už nyní by ale mnozí uživatelé ani nepoznali, že jejich PC či jiné zařízení Flash neobsahuje, takže se dá očekávat, že smrt to bude sice dlouhá, ale málo bolestivá a tato technologie prostě postupně vyšumí do ztracena, když Adobe v roce 2020 přestane své flashové pluginy vyvíjet, jak nyní firma oznámila. 
 
reklama