reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AI jako kuchař: umělá inteligence z MIT tvoří pizzu

20.6.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
AI jako kuchař: umělá inteligence z MIT tvoří pizzu
Tým vědců z Massachusettského technologického institutu a z výzkumného institutu v Kataru pracuje na vývoji umělé inteligence, která dokáže správně sestavit postup výroby pizzy z jedné fotografie.
Umělá inteligence nebude jen pomáhat řídit autonomní vozítka při rozvážení pizzy, ale mohla by být také součástí robotů nebo automatů, které pizzu dovedou samy připravit. Tým vědců z Massachusettského technologického institutu (MIT) a Qatar Computing Research Institute (QCRI) pracuje na projektu neuronové sítě, která se pomocí obrázků učí, jak připravit toto oblíbené italské jídlo. 
 
Neuronová síť PizzaGAN se trénovala na tisících obrázcích s pizzou (ilustracích i fotografiích) a výsledkem je, že umí identifikovat jednotlivé přísady pokládající se na těsto a určit jejich správné pořadí. Systém pak může z jedné fotografie vytvořit postup pro výrobu dané pizzy krok za krokem. 
 
 
Výsledky zatím ale ještě nejsou dokonalé. Pokud jsou na obrázcích fotografie skutečné pizzy, je pro AI obtížnější rozpoznat správný postup než u ilustrovaných obrázků. Podle vědců z MIT a QCRI dokáže PizzaGAN určit správné pořadí náplní v 88 % případů, ovšem pokud se jedná jen o dvě přísady. 
 
Ještě chvíli tedy určitě potrvá, než budou roboti s umělou inteligencí schopní připravit nejrůznější pizzy bez pomoci. Podobná neuronová síť by se kromě pizzy dala použít i na vytváření burgerů a různých jiných pokrmů, kde je důležité kombinovat a vrstvit. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama