reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon odhalil roboty Scout pro rozvážení zboží

24.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Amazon odhalil roboty Scout pro rozvážení zboží
Amazon již dříve testoval rozvážku zboží pomocí létajících dronů, což známe jako službu Prime Air. Nyní se ale chce držet více u země a využít jezdící roboty Scout. Ty se mají pohybovat především po chodnících, a nahrazovat tak pošťáky. 
Roboti Amazon Scout již fungují v jedné oblasti severně od města Seattle a představovat budou spíše jen jeden ze způsobů pro doručování, než aby dokázaly fungovat celoplošně. Však už od pohledu je jasné, že na přespolní doručování stavěny nejsou a spíše to bude jen na pohyb po bezpečných a uhlazených čtvrtích s hladkými chodníky, kde jim bude hrozit leda střet s kočárkem nebo labradorem. 
 
 
Oproti Prime Air budou mít skauti ale tu výhodu, že pro své okolí nebudou v podstatě žádnou hrozbou, což platí i pro ony samotné. Pohybovat se totiž budou rychlostí chůze a navigovat pomocí senzorů umístěných po celém svém obvodu. Budou se tak moci vyhnout různým pohyblivým i statickým překážkám, které na cestě potkají. Takže to nejhorší, co by se jim mohlo stát, je asi pouze to, že zabloudí, někde se zaseknou nebo jim dojde energie. O senzorech a jejich schopnostech se ale Amazon blíže nepodělil. 
 
​  
V praxi to tak má fungovat prostě tak, že Scout po chodníku a přes přechody přijede až před dům, o čemž se adresát pochopitelně dozví a zásilku si vyzvedne. Robot sám mu otevře svá vrchní dvířka. Ve skutečnosti to je tedy prostě a jednoduše jezdící krabice, která nedokáže ani umístit zásilku před dveře, takže vyžaduje, aby byl někdo doma pro její převzetí. 
 
Pilotní provoz těchto robotických doručovatelů začal s celkem šesti kusy. Na zmíněném místě nad Seattlem budou ale samozřejmě stále fungovat i lidští doručovatelé už jen kvůli tomu, že všechno se do Scouta nacpat nedá. A krom toho budou roboti stejně jako lidé pracovat jen za dne od pondělí do pátku, ostatně bez lidí se jejich dodavatelský řetězec stále ještě neobejde. Nejde ale jen o to, že je někdo musí plnit balíčky, ale také o to, že zaměstnanci Amazonu budou zatím každého Scouta osobně doprovázet.
 
Ostatně jde o pilotní projekt, ale o nijak ojedinělý. Nedávno se objevila velice podobná vozítka pro rozvážení svačin a pak tu jsou také čtyřkolová doručovací vozítka Kiwi
 


reklama