reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Block Chain Driver vylepšuje těžařský výkon RX Vegy

16.8.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD Block Chain Driver vylepšuje těžařský výkon RX Vegy
Výkon grafických karet RX Vega v těžbě Etherea a jiných měn se ukázal spíše jako slabší, a to především s ohledem na spotřebu. AMD však na tom pracuje, jak dokazuje vydání nových ovladačů. 
Můžeme se tak podívat na testy nových betaovladačů pro AMD Radeon RX Vega, které vylepšují výkon karet RX Vega při těžbě Etherea, který byl na úrovni optimalizované GeForce GTX 1070 FE, ovšem její nízké spotřeby ani zdaleka nedosahovaly. Ta je přitom při těžbě velice důležitá, zvláště když pak jde i o to, při jaké teplotě takové nepřetržitě zatěžované karty pracují. Dá se totiž říci, že čím vyšší teplota je, tím vyšší je riziko selhání a zkrácení životnosti. 
 
 
AMD ale uvádí, že chce zajistit, aby k RX Vega měli přístup především hráči a ne těžaři, kteří jsou ochotni za karty s opravdu dobrým poměrem výkonu a spotřeby platit vyšší sumy. Přesto ale AMD už vydalo nové ovladače, jež přichází s označením Radeon Software Crimson ReLive Edition Beta for Blockchain Compute. Ty tak vzhledem ke své rané verzi ještě asi nenabídnou svůj nejvyšší výkon, ale už ukazují, že je co zlepšovat. 
 
Jak už označení ovladačů napovídá, ty nejsou určeny pro hry či využití RX Vega pro grafické účely, ale čistě pro hashování, čili Blockchain Compute Workloads. Server HotHardware je už stačil vyzkoušet a zde je to, co zjistil: 
 
 
Zdaleka to není dříve uváděných 70 až 100 MH/s, ale už je to také znatelně lepší než dříve, takže Radeony RX Vega konečně překonávají konkurenci a ukazují, co v nich vězí. Ukázalo se ale také, že slabší RX Vega 56 s paměťmi na 1900 MHz dokázala překonat silnější RX Vegu 64 s 2000MHz paměťmi, takže je zřejmé, že tu ještě není vše v pořádku a je co zlepšovat. 
 
Co se týče spotřeby, ta se navýšením taktu pamětí téměř nezvýšila a pokud ano, pak v rámci celého systému o maximálně 2 watty, což je zanedbatelné. Potěšitelné jsou ale teploty, které dokázaly při využití nových ovladačů klesnout o pár stupňů, takže pokud to takto půjde dál, Radeony RX Vega budou pro těžaře stále více atraktivní, ačkoliv to s jejich cenami vypadá všelijak
 
reklama