reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD by mělo už na CES představit 2. generaci Navi RDNA

18.11.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD by mělo už na CES představit 2. generaci Navi RDNA
Na CES 2020 startující na začátku příštího roku by společnost AMD měla představit druhou generaci architektury RDNA, a tedy i nová silná GPU Navi. To ale pochopitelně neznamená, že ta nedlouho poté dorazí na trh.
Na nové hi-end herní GPU od AMD, které by dokázalo měřit síly s tím nejlepším od NVIDIE se už čeká několik let a v tom příštím roce bychom se už snad měli dočkat. Nicméně to vypadá, že pokud si AMD opravdu nepospíší, bude muset NVIDII opět dohánět, neboť ta by měla v polovině příštího roku představit novou herní řadu založenou nejspíše na Ampere, o čemž jsme se dozvěděli už z více zdrojů. Ale v jejím případě jeden nikdy neví, takže nebudeme předbíhat.
 
 
Nové fámy o 2. generaci RDNA přináší již známý leaker Wjm47196 z Chiphell, který mluví pouze ve zkratce o několika bodech. Dříve už přitom přinesl přesné informace o Polaris 30 i Radeonu VII nebo 7nm Navi, takže má za sebou už slušný záznam, který zvyšuje jeho důvěryhodnost. 
 
Jde tak o představení nových GPU Navi 2. generace RDNA, ovšem pouze v rámci "product preview". To znamená, že by mohlo jít o představení ve stylu Ryzen 3000 z minulého roku. Tyto procesory AMD už také ukázalo světu, přičemž na trh přišly až o půl roku později. Z tohoto pohledu tak skutečně nelze brát představení výkonných Navi jako něco nepravděpodobného a předčasného. 
 
Od nových Navi se přitom očekává využití procesu 7nm+ s EUV, podporu ray tracingu a vedle pamětí GDDR6 také opět i HBM2, o čemž se ale mluví už delší dobu. V příštím roce tak můžeme očekávat souboj 7nm+ 2. generace RDNA se 7nm Ampere, pokud to vyjde. Nicméně, jak už jsme rozebírali, AMD by nemuselo dostat za soupeře hned naprostý hi-end nové generace, protože se neočekává, že by přišel hned nástupce pro RTX 2080 Ti vzhledem k tomu, že NVIDIA využije zbrusu nový proces. V takovém případě by AMD šlo proti nástupci RTX 2080 (Super), což by už bylo schůdnější. 
 
Co se týče dalších informací od Wjm47196, ten uvádí, že plnokrevný RX 5500 by opravdu měl být pouze pro Apple, což by ostatně nebylo poprvé. Dále se dozvídáme o jisté osekané verzi Navi 10 (RX 5600?) a dokonce i o tom, že desky s X399 by přece jen mohly být kompatibilní s Threadrippery 3. generace, ale pochopitelně bez PCIe 4.0. 
 
 
Zdroj: Chiphell


reklama