reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Expert na zdroje reaguje na případ vadných modelů Gigabyte

17.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Expert na zdroje reaguje na případ vadných modelů Gigabyte
Včera jsme se podívali na reakci samotné firmy Gigabyte ohledně stížností na nekvalitu zdrojů GP-P850GM a GP-P750GM a při té příležitosti bylo zmíněno také jméno Aris Mpitziopoulos. Ten nyní přináší svou reakci.
Dr. Aris Mpitziopoulos je zkušený recenzent napájecích zdrojů pracující pro Tom's Hardware (či další HW servery) i jako Chief Test Engineer ve firmě Cybenetics a sám má zkušenosti konkrétně se zdrojem Gigabyte GP-P750GM. Firma Gigabyte přitom ve své reakci na řadu stížností uvedla, že její zdroje jsou v podstatě v pořádku, ale přesto se rozhodla snížit prahové hodnoty pro ochranu OPP a nabídla možnost výměny starších zdrojů za nové upravené verze. A skutečně těžko říci, zda společně s nimi náhodou potichu nepřijdou i nějaké jiné změny, které by mohly řešit skutečný problém, neboť je zřejmé, že v nastavení limitů OPP (Over Power Protection) pes zakopaný nebude. Co ale k tomu může říci Mpitziopoulos?
 
 
Aris Mpitziopoulos v podstatě říká, že problém je v celkovém návrhu dotyčných zdrojů a znovu uvádí, že sám firmu Gigabyte o svých zjištěních informoval už loni na konci října a dozvěděl se, že inženýři firmy testovali pět kusů GP-P750GM a nezjistili žádný problém. Nikdo se nezajímal o prozkoumání vadného kusu, který Mpitziopoulos dostal k recenzi a ani nenabídl zaslání nového, což je jinak skutečně standardní postup. 
 
Co se týče testu vzorku GP-P750GM, ten se Mpitziopoulosovi krátce po zahájení OPP testů vypnul a po opětovném spuštění v podstatně hned "explodoval", a to ještě v době, kdy vůbec nebyl zatížen. 
 
Mpitziopoulos dále uvádí, že OPP má za úkol ochránit zdroj před poškozením, čili Gigabyte svou reakcí v podstatě přiznal, že tato funkce nebyla nastavena správně a také se dozvíme, že nastavení OPP na 120 až 150 % maximálního udávaného výkonu je příliš. Nové nastavení na 110 až 120 % je zase prý nedosažitelné pomocí analogových obvodů, kde se využívají odpory, jejichž reakce velice závisí na provozní teplotě, čili vzhledem k tomu jde o příliš malé rozmezí, jež by mohl spolehlivě zajistit jen digitální obvod s MCU. Gigabyte také nezmiňuje provozní podmínky, které se týkají nového nastavení. 
 
Co se týče námitky firmy Gigabyte, že zdroje umíraly po neúměrné zátěži v laboratorních podmínkách a ne v reálném provozu, Mpitziopoulos říká, že kusy testované jím a serverem Gamers Nexus zemřely během minut a z mnohých reakcí zákazníků je zřejmé, že mnohé nevydrželi běžné podmínky a to nemůže být náhoda. 
 
Čili závěr je takový, že nové nastavení limitů pro OPP zde nic neřeší a indicie ukazují na špatný návrh zdrojů. Nyní je míč opět na straně firmy Gigabyte, která snad bude ještě reagovat. Zatím nabídla možnost vrácení a výměny zdrojů GP-P850GM se sériovým číslem SN20343G031011 až SN20513G022635 a GP-P750GM se SN20243G001301 až SN20453G025430 (kontaktovat můžeme podporu).


reklama