reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD má novou verzi mikrokódu pro Ryzeny plus nové ovladače i Ryzen Master

31.7.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD má novou verzi mikrokódu pro Ryzeny plus nové ovladače i Ryzen Master
AMD si připravilo AGESA ComboAM4 1.0.0.3ABB, čili novou verzi mikrokódu pro procesory Ryzen nové generace, která má řešit více problémů. Opět tak můžeme očekávat nové verze BIOSů a tentokrát snad už nebudou zase staženy z nabídky.
Společnost AMD se snažila co nejdříve vyřešit problém s titulem Destiny 2, který nešel na procesorech Ryzen 3000 spustit, a tak připravila mikrokód AGESA 1.0.0.3ABA. Ten se ale ukázal jako problémový, ovšem výrobci desek rovněž ve snaze poskytnout řešení co nejdříve nepřistoupili k pořádným testům, a tak se pozdě odhalilo, že nový mikrokód způsobuje nestabilitu rozhraní PCIe. Poté AMD zkusilo nabídnout betaverzi nových ovladačů, s nimiž by hra Destiny 2 měla jít spustit, ovšem stále zůstalo v platnosti, že konečné řešení přijde ve formě nových BIOSů. 
 
 
Nyní tak nastupuje nová verze mikrokódu, čili AGESA ComboAM4 1.0.0.3ABB a vedle toho rovněž nové verze ovladačů čipsetů plus i nová verze Ryzen Master. Obojí už AMD vřele doporučuje k instalaci, a to nejen pro ty, kterým nejde spustit Destiny 2. Nový mikrokód přijde samozřejmě až později, až výrobci desek připraví další verze BIOSů. 
 
V prvé řadě nám AMD Chipset Drivers 1.07.29 upravují napájecí schema AMD Ryzen Balanced pro Windows, a to kvůli tomu, že v případě procesorů Ryzen 3000 byly zbytečně zvyšovány takty i napětí při běhu některých aplikací, které by si jinak vystačily s podstatně nižším výkonem. Jádra se tak zbytečně taktovala výš, aniž by to bylo třeba, takže ve výsledku se jen zbytečně zvyšovala spotřeba a výdej tepla. Ryzen Master 2.0.0.1233 zase opravuje svůj modul pro monitorování hardwaru. 
 
Co se týče opravy pro Destiny 2, ta je v rámci ovladačů stále v betaverzi a AGESA 1.0.0.3ABB přinese už finální řešení daného problému, pokud se ovšem opět neobjeví nějaký jiný problém. Krom toho nový mikrokód opraví i bug ve Windows Event Logger, který AMD označuje za "Event 17, WHEA-Logger". Ten se týká některých uživatelů, kteří mají ve svém PC s procesorem Ryzen 3000 nainstalované bootovací M.2 PCIe SSD a objevují se jim chyby ze soudku Event 17. 
 
AGESA ComboAM4 1.0.0.3ABB aktuálně ještě prochází testy ve firmě AMD a po validaci půjde k výrobcům desek, takže na nové BIOSy si ještě počkáme. 
 
Zdroj: AMD


reklama